Nincs már olyan, hogy BRICS

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Standard & Poor's Global Ratings elemzői szerint nincs létjogosultsága a fejlődő világ öt vezető országát (Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot) összefogó BRICS-csoport fennmaradásának, a tagok fejlődésének ütemében tapasztalható lényeges eltérések miatt.

A BRICS-csoport országaiban él a Föld lakosságának 42,6 százaléka, itt állítják elő a világ hazai össztermékének (GDP) 21 százalékát, és ezek az országok együttesen a világ devizatartalékának közel felét birtokolják. Az S&P véleménye szerint az öt ország hosszú távú gazdasági fejlődése tendenciájának a különbözősége miatt a BRICS már nem tekinthető logikus gazdasági csoportnak. Az elmúlt csaknem két évtizedben Kína és India gazdasági növekedése jóval nagyobb volt a vártnál, miközben csalódást okozott Brazília, Oroszország és a Dél-Afrikai Köztársaság.

A Bloomberg hírügynökség várakozása szerint idén Kína és India GDP-je legalább 6 százalékkal nő, miközben Brazília, a Dél-Afrikai Köztársaság és Oroszország gazdasági teljesítménye csupán mintegy 1 százalékkal bővül. Az akkor még Dél-Afrika nélküli, négy országot összefogó BRIC szót a Goldman Sachs egyik vezető közgazdásza, Jim O'Neill 2001-ben használta először. A Goldman Sachs akkor azzal számolt, hogy 2050-re a BRIC országok együttes gazdasági eredménye lekörözi a leggazdagabbnak számító országok teljesítményét. Erre jelenleg azonban esély sincs. Az eredetileg négy BRIC-ország (Brazília, Oroszország, India és Kína) külügyminiszterei 2006 szeptemberében találkoztak New Yorkban, melyet további magas szintű találkozók sorozata követett.

A BRIC-országok első csúcstalálkozóját 2009 júniusában tartották az oroszországi Jekatyerinburgban. A csúcstalálkozó fókuszában a globális gazdasági helyzet javításának eszközei, a pénzügyi intézményrendszer reformja, továbbá a négy ország még hatékonyabb jövőbeni együttműködésének kérdései álltak. A BRIC-országok bejelentették egy új globális tartalék deviza létrehozásának szükségességét. A jekatyerinburgit követően minden évben egy csúcstalálkozót rendeztek, amelyeknek mindig más tagország adott helyszínt. A Dél-Afrikai Köztársaság 2010. december 24-én vált a társulás tagjává. Az országcsoport nevét BRICS-re változtatták.

Ezt olvasta már?

Tőzsdére készül az OXO csoport »