A dízelbotrány se volt elég, hogy visszaessenek a Volkswagen eladásai

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A dízelbotrány vége még nem látszik, de ez nem mutatkozik meg az értékesítési adatokon, a Volkswagen-konszern eladásai nőttek az első fél évben. A vagyonkezelési üzletág jó teljesítményének köszönhetően Morgan Stanley profitja is nőtt a második negyedévben.

Csak az Audi könyvelhet el visszaesést

Európa legnagyobb autóipari vállalata szerdán közölte, hogy az év első hat hónapjában 5,2 millió gépkocsit adott el, 0,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Egyedül júniusban 921 ezer autót értékesített, ez 4,2 százalékkal több, mint tavaly júniusban.

Az eladások a legtöbb térségben nőttek az első fél évben, egyedül Kínában és a hazai piacon, Németországban fogyatkozott meg a vevők száma. Kínában 1,9 százalékkal, Németországban pedig 1 százalékkal csökkent az értékesítés. Ugyanakkor Kelet-Európában 12,9 százalékos, Észak-Amerikában pedig 7,2 százalékos növekedést regisztráltak.

A konszernhez tartozó márkák közül csak az Audi könyvelt el visszaesést az első fél évben, a VW-leányvállalat eladásai 4,7 százalékkal 909 ezerre csökkentek. Júniusban azonban már fellendült az értékesítés, 170 ezer Audi-gépkocsi talált vevőre, 1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Növekedés

Az amerikai befektetési bank szerdán közölte, hogy a júniussal végződött negyedévet 1,6 milliárd dollár nyereséggel zárta, ez 11,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az eredményben nagy szerepe volt a vagyonkezelési üzletágnak, amelynek bevétele 8,9 százalékkal 4,15 milliárd dollárra emelkedett, és az adózás előtt számított nyereségráta elérte a 25 százalékot.

A befektetési banki tevékenységből származó bevétel 25 százalékkal 1,53 milliárd dollárra nőtt. A mérlegfőösszege alapján hatodik legnagyobb amerikai bank teljes nettó bevétele 6,6 százalékkal 9,5 milliárd dollárra ment föl. Az egy részvényre jutó eredmény 75 centről 87 centre emelkedett, jóval meghaladva a 76 centes elemzői konszenzust.

Ezt olvasta már?

Szerény mértében nőtt a gazdasági teljesítmény »