Növekszik az aggodalom Kína miatt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyesen alakult a kereskedés szerdán a főbb ázsiai tőzsdéken: Tokióban, Sydneyben és Mumbaiban csökkentek, míg Sanghajban, Hongkongban és Szöulban emelkedtek az irányadó indexek.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,83 ponttal, 0,36 százalékkal, 510,03 pontra csökkent.

Aggódnak a kínai lassulás miatt

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,20 százalékkal, 38,92 ponttal, 19 869,76 pontra süllyedt. A szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 2,01 ponttal, 0,13 százalékkal, 1588,81 pontra esett zárásra.

A befektetőket aggasztják a világ két legnagyobb, az amerikai és a kínai gazdaság növekedésének lassulását mutató adatok, így eladói nyomás alakult ki a tokiói tőzsdén. Emellett az utóbbi napok jó teljesítménye után profitot realizáltak a befektetők, de a várhatóan jó vállalati gyorsjelentések kilátása fékezte az árfolyamok esését. A nap vesztesei az ipari csoportok, köztük a gyógyszeripari vállalatok, valamint az értékpapírkereskedő és a halászati cégek voltak, míg a legnagyobb mértékben a bányaipari társaságok részvényeinek árfolyama emelkedett.

Pluszok a végére

Kínában kisebb árfolyammozgások kísérték az első negyedéves gazdasági növekedés adatait, amelyek szerint hatéves mélypontra, 7,0 százalékra lassult a bruttó hazai termék bővülése éves összehasonlításban. Az indexek a nyereséges és veszteséges tartomány között ingadoztak, de záráshoz közeledve Sanghajban és Hongkongban is pluszban állt az irányadó index. A kedvezőtlen makroadatok miatt ez furcsának tűnik, de nem szokatlan jelenség Kínában, ahol a gazdaság teljesítményét nem tükrözik a tőzsdei árfolyamok. Elemzők szerint ez így is marad, amíg az értékpapírpiacok nem játszanak nagyobb szerepet a kínai gazdaság finanszírozásában.

A sanghaji tőzsde fő indexe, a Shanghai Composite 19,28 ponttal, 0,41 százalékkal, 4152,50 pontra emelkedett a záráshoz közelítve. A sanghaji tőzsde fő indexe tavaly november óta közel 70 százalékkal növekedett. A hongkongi tőzsde irányadó indexe, a Hang Seng 0,51 százalékkal, 140,51 ponttal, 27 705,00 pontra erősödött. A növekedést erősíti, hogy a kínai befektetési alapok továbbra is dollármilliárdokat csoportosítanak át Hongkongba, ahol ugyanazon cég részvényeit jóval olcsóbban vehetik meg, mint Sanghajban.

Vegyes indexek

A dél-koreai Kospi 8,24 ponttal, 0,39 százalékkal emelkedett és 2119,96 ponton, 2011 augusztusa óta a legmagasabb szinten zárt, mert a befektetők bíznak abban, hogy a globális alapok továbbra is a feltörekvő piacokon vásárolnak, illetve a kínai hatóságok a gazdaságot élénkítő intézkedésekkel támogatják meg a növekedést.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 38,15 ponttal, 0,64 százalékkal, 5908,40 pontra süllyedt zárásra, mivel itt viszont aggasztja a befektetőket a legnagyobb külkereskedelmi partner, Kína gazdaságának hűlése.

A nyitva tartó tőzsdék közül Szingapúrban az STI-index 0,55 százalékos pluszban, 3540,51 ponton áll. A 30 vállalatot magában foglaló mumbai tőzsdeindex, a BSE Sensex 0,24 százalékkal 28 974,92 pontra, a rivális, 50 részvényt felvonultató CNX Nifty 0,25 százalékkal 8812,15 pontra süllyedt.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »