Nyereséges lett a norvég olajipari konszern

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A növekvő kitermelésnek köszönhetően nőtt a Statoil norvég gáz- és olajipari konszern nyeresége az idei harmadik negyedévben.

Bevásárolt az OMW

Az osztrák OMV AG olajipari konszern norvég és brit olaj- és gázmező-részesedéseket vásárolt az Északi-tengeren a norvég Statoil vállalattól egy 2,65 milliárd dolláros üzlet keretében.

Az értékesítési árbevétel nem egészen két százalékkal, átszámítva 21 milliárd euróra (6174 milliárd forint) nőtt, az egyszeri hatásoktól megtisztított nyereség 1,7 százalékkal 1,5 milliárd euróra (441 milliárd forint) - közölte az állami cég szerdán Stavangerben. Az egyszeri tételeket hozzászámítva kicsivel több mint 5 milliárd euró (1485 milliárd forint) volt a nyereség.

Az év első kilenc hónapjában 60 milliárd euró volt a Statoil árbevétele, ami jelentős, 15 százalékos elmaradás 2012 azonos időszakához képest. Ennek oka, hogy a kőolaj átlagára 2013 első kilenc hónapjában 4 százalékkal elmaradt a tavalyi árszinttől. A földgáz tíz százalékkal volt olcsóbb, mint egy évvel korábban.

Az eredményt javította, hogy új tengeri lelőhelyeket tártak fel a kanadai partoknál és a norvég kontinentális talapzatban, és a cég 2 százalékkal napi 1,85 millió hordóra tudta növelni a kitermelést. Ebből 1,12 milliót termelnek ki Norvégiában, a többit külföldi lelőhelyeken. A stratégiai cél, hogy 2020-ra a kitermelés elérje a napi 2,5 millió hordót.

Ezt olvasta már?

Az eddiginél is tudott jobban teljesíteni az Alibaba »