Nyilatkozott a Masterplast a vizsgálatukról

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Masterplast az alábbi részletes tájékoztatást adja befektetői és üzleti partnerei számára a 2015. október 22-én a www.vs.hu és a www.portfolio.hu internetes hírportálokon megjelent azon cikkekkel kapcsolatban, mely szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatot folytat a beszállítóinknál és ehhez kapcsolódva a Masterplast-nál is - áll a BÉT honlapjára feltöltött nyilatkozatukban.

E tájékoztatás célja, hogy Masterplast befektetői és üzleti partnerei első kézből értesüljenek a NAV vizsgálatról, annak hátteréről és lehetséges következményeiről.

Négy éve a tőzsdén
A Masterplast csoport részvényei 2011 óta forognak a Budapesti Értéktőzsdén. A vállalat 18 éves működése során mindig a törvényi előírásoknak megfelelően működött. A vállalat működését, eredményeit, mérlegeit, eredmény kimutatásait az érdeklődők a Budapesti Értéktőzsde (www.bet.hu) honlapján folyamatosan nyomon követhetik.

A NAV vizsgálat egy olyan üzleti ügyet érint, melyet a Masterplast transzparensen bemutatott a 2014. 3. negyedévről szóló beszámolójában is (3. és 7. oldal: http://bet.hu/topmenu/kibocsatok/kibocsatoi_hirek/118115944.html). A Masterplast annak ellenére szükségesnek látja jelen tájékoztatást, hogy a NAV által vizsgált üzlet értéke nem éri el a Masterplast Csoport 2014-es árbevételének 5 százalékát.

Megtévesztették őket

A hatóságok megállapítása szerint a feltételezett visszaélést a Masterplast vezetőit megtévesztve, azok tudta, beleegyezése és hozzájárulása nélkül követték el. A vállalatot ugyanakkor vétlensége ellenére is objektív felelősség terhelheti a feltételezett elkövetők okozta jogtalan áfa visszaigénylés (269.379.000 forint) és a lehetséges büntetések erejéig.

A Masterplast eddig és ezután is minden adatot és információt átadott, illetve átad a NAV és más hatóságok részére és bízik abban, hogy a vizsgálat minél hamarabb lezárul. A Masterplast az üggyel kapcsolatos minden szükséges információt a tőzsdei előírásoknak és egyéb jogszabályoknak megfelelően haladéktalanul közzéteszi a megfelelő helyeken.

Ez áll a háttérben

A vizsgált üzlet és a vizsgálatok hátterében az alábbi tényezők állnak: Egy európai uniós tagállamban bejegyzett vállalat 2014 tavaszán azzal kereste meg a Masterplast Nyrt. kizárólagos tulajdonában álló leányvállalatát, a Masterplast Kft-t, hogy ISOFOAM (Masterplast által gyártott parketta alátét fólia) és betonacél szállítására árajánlatot kérjen.

A vevő végül csak betonacélt rendelt a Masterplasttól. Az igény alapján a Masterplast Kft. megkeresett egy szerteágazó referenciákkal bíró, jelentős betonacél nagykereskedelmi forgalmat bonyolító Magyarországon bejegyzett vállalkozást és ezzel a beszállítóval szerződött.

Szabályszerűen jártak el

A szokásos ellenőrzések (valós működés, aktív adószám, stb.) elvégzése a Masterplast részéről megtörtént. A betonacélt a vállalat továbbértékesítette, a vonatkozó számlák, szállítólevelek, egyéb, a valós ügyletet bizonyító okiratok maradéktalanul rendelkezésre állnak. Az üzlet lebonyolítása során a Masterplast Kft. meggyőződött arról, hogy a szállítások, az export folyamat dokumentáltan lezajlódtak. Az áruhoz kapcsolódó bevizsgálások a Masterplast Kft. rendelkezésére állnak.

A Masterplast Kft. az üzlet pénzügyi teljesítése során az ügylet értékét, annak ÁFA tartalmával együtt minden esetben számla ellenében banki átutalással megfizette a beszállító felé. A Masterplast Kft. az ÁFA bevallások alkalmával csak a Masterplast Kft. által már előzetesen kifizetett ÁFA tételeket vonta le. A Masterplast kijelenti, hogy semmilyen „láncügyletben” nem vett részt. Továbbértékesítései egyirányú adásvételi ügyletek voltak, amelyek a normál hazai export ügylet kategóriájába tartoznak.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »