Nyitnak a szaúdiak a külföldi befektetők felé

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A szaúd-arábiai tőzsdei felügyelet (CMA) javaslatot tett közzé az 580 milliárd dolláros szaúdi értéktőzsde részbeni megnyitására külföldi befektetők előtt.

A javaslat 5 százalékban korlátozná minden egyes külföldi befektető részesedésvásárlásának felső határát egy-egy helyi tőzsdei vállalatban. Külföldi befektetők együttesen pedig legfeljebb 20 százalékos részesedéssel rendelkezhetnének valamely szaúdi tőzsdei cégben.

Jelenleg azok a külföldiek, akik nem Szaúd-Arábiában élnek, vagy nem valamely szomszédos arab ország polgárai, csak közvetett úton, származékos eszközök igénybevételével fektethetnek be szaúdi értékpapírokba.

A szaúdi értékpapírpiac a legnagyobb az arab világban és egyike az utolsó zárt kereskedési platformoknak. A megnyitás közelgő lehetősége nagy érdeklődésre tart számot nemzetközi befektetői körökben. Számítások szerint a piac akár 50 milliárd dolláros befektetői tőkét is vonzhat a következő években, ha a helyi árfolyamok bekerülnek nemzetközi tőzsdeindexekbe.

Évek óta készülnek erre a lépésre

A világ legnagyobb olajexportőr országának döntéshozói már évek óta tervezik, hogy megnyitják a tőzsdét a gazdaság diverzifikálása érdekében és a munkahelyteremtés egyik eszközeként, az árfolyamok destabilizálásának kockázata azonban óvatosságra intette őket. Tíz százalékos részvényárfolyam emelkedést idézett elő például a CMA múlt havi közleménye a tőzsde jövő év első felére tervezett megnyitásáról a külföldiek előtt.

A CMA által javasolt megoldás lényegi elemeiben számos korábban zárt ázsiai, például a kínai piac megnyitására alkalmazott eljáráshoz hasonlít. A feltételezések szerint Rijád is a kis lépések bevált taktikáját készül alkalmazni és fokozatosan engedi majd be a külföldi befektetőket értékpapír piacára.