-->

Olcsó lett a Waberer's papírja

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Waberer's IPO fő üzenete, hogy a vállalat és annak fő tulajdonosa a Mid Europa elérte elsődleges, tőkebevonási célját - írta elemzésében Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. A részvényjegyzés eredményeként a nettó 45 millió euró friss tőkéből 32 millió eurót azonnal le is foglal a Link felvásárlása.

Mikor várható exit?

A Mid Europa középtávú stratégiája a tulajdoni hányadának csökkentése, de ez nem csak az IPO során nem valósult meg, hanem várhatóan erre rövid távon sem kerül sor, hiszen ezzel azonnali negatív hatást gyakorolna a részvények árfolyamára.

A Mid Europa exitje, bár a kibocsátási tájékoztató alapján már a jegyzést követő 180 napot követően is megtörténhet, erre inkább hosszabb távon lehet számítani, hasonlóan az Indigo szerepéhez a Wizzairben. A Mid Europa leghamarabb 2018-ban értékesítheti részben vagy egészben a fennmaradt tulajdoni hányadát - írja az Equilor elemzője.

Olcsó lett a papír

A Waberer’s tőzsdei kapitalizációja az 5100 forintos kibocsátási ár alapján 90,5 milliárd forint lesz a kereskedés július 6-i indulásakor, így a vállalat BUX indexben elfoglalt helye szempontjából csalódás lehet az IPO megítélése, ez azonban a cég gazdálkodását nem érinti.

Mivel a részvények a meghirdetett 5100-6300 forintos meghirdetett értékesítési ársáv alján keltek el és a kibocsátott részvények száma is jóval kevesebb a vártnál, így a tervezettnél jóval kisebb közkézhányad, alacsonyabb likviditás jellemezheti majd az új részvényt, ami a modell alapú értékeléseket befolyásolja majd.

Az európai összehasonlításban az 5100 forintos áron olcsónak mondható a részvény, az Equilor Befektetési Zrt. június 21-én megjelent elemzésében részletesen bemutatott fundamentális háttér változatlan.

Mi a kockázat?

Ennek alapján továbbra is mérlegelni érdemes a papírhoz kapcsolódó kockázatokat. Ezek közül a legfontosabbak a változó európai szabályozás, a brexit-tárgyalások kimenetele és az európai szállítmányozási szektor csökkenő jövedelmezősége.

A társaság által tervezett lengyel Link akvizíciója jól illeszkedik a vállalat növekedési terveihez, a Waberer’s az erősen konszolidálódó fuvarozói piac nyertese lehet.