-->

Olyat húzhat a Siemens, amit még a német piac is rég látott

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

10 milliárd eurós pakettet önthet a parkettre már a jövő év első félévében a Siemens. Több mint húsz éve nem látott ekkora IPO-t a német piac.

Már a jövő év első félévében tőzsdére viheti egészségügyi üzletágának 15-25 százalékos részesedését a Siemens. Ami a legnagyobb IPO lehet Németországban 1996 óta. Az üzletág mintegy 30-40 milliárd eurót érhet a Bloomberg szerint, a 15-25 százalék közöttire becsült közkéz hányadtól függően pedig a kereskedésbe bevont részvénypakett értéke akár a 10 milliárd eurót is elérheti majd. Összehasonlításképpen, az anyavállalat piaci kapitalizációja jelenleg 97 milliárd euró.

Eladói nyomás alá került

Sorra érkeztek az elmúlt hónapokban a Siemens-ről azok a hírek, hogy lényeges strukturális változások fognak bekövetkezni a vállalat életében a közeljövőben – olvashatjuk az Equilor befektetői blogján. A hatékonyság és a jövedelmezőség érdekében a vezérigazgató leépítéseket jelentett be, s visszavágta az utazásokra szánt költségeket.

De a három hete közzétett negyedéves pénzügyi beszámoló sem tudta lenyűgözni a befektetőket. A riport hatására eladói nyomás alá került a papír, mely a DAX komponensek közül az egyik legrosszabb teljesítményt nyújtotta az utóbbi két-három hétben.  A cég gyengélkedését az energia és gáz szegmens termékei iránti visszafogottabb kereslet okozta.

Eltérő pályán az üzletágak

Bár a legjelentősebb bevételi forrásának számító energia és gáz üzletág az elmúlt három évben közel 7 százalékos éves árbevétel növekedést ért el, a jelenlegi trendeket figyelve ez a lendület kifulladhat az előttünk álló időszakban.

Egészen más a helyzet a Siemens második legnagyobb forgalmát generáló egészségügyi szegmensben, mely a szeptember végével lezárult 2017-es üzleti évben 13,8 milliárd eurós értékesítési adatot tudott felmutatni. Ami a teljes bevétel közel 16 százaléka.

Hiteltől szabadulna

Egyáltalán nem meglepő, hogy a Siemens elszánta magát ennek az üzletágának a leválasztására – vélekednek az Equilor elemzői. A részvények részbeni értékesítésének és a friss tőke bevonásának elsődleges célja az lehet, hogy a kutatás-fejlesztésbe még többet fektessen a vállalat, hiszen jelentős potenciált látnak az iparágban.

Másrészt azt sem zárhatjuk ki, hogy az egészségügyi üzletág leválasztása során egy nagyobb méretű hitelállományt is átvenne az új vállalat az anyavállalattól.

Ezzel a Siemens rövid távú likviditását javíthatná és a jelenlegi 0,8-as gyors rátát (ez mutatja a készletekkel csökkentett forgóeszközök és a rövid lejáratú kötelezettségek arányát) akár 1 közeli szintre tornázhatná. Így a szabad készpénzállomány, valamint a könnyen likvidálható eszközök fedeznék az 1 éven belüli kötelezettségeket.