OPus Global: 28,6 milliárdnyi kötvényt bocsátana ki

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Opus Global vállalatcsoport 28,6 milliárd forint értékű kötvényt bocsátana ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalati kötvényprogramjában, a forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használná fel - tette közzé a vállalatcsoport a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön.

Az Opus Global Nyrt. ennek előfeltételeként teljesítette a hitelminősítési eljárást, amelyet az MNB megbízásából a Scope Ratings GmbH végzett. A független nemzetközi hitelminősítő az Opus Global 28,6 milliárd forint értékű kötvénykibocsátására BBB- minősítést adott, amely négy fokozattal magasabb, mint az MNB programjában minimálisan elvárt B+ besorolás, leendő kibocsátó vállalatként pedig BB szintre sorolta, stabil kilátással, ami két szinttel magasabb a B+ besorolásnál. A tervezett kötvénykibocsátásra a részvényesek felhatalmazása után kerülhet sor. A Scope pozitívan értékelte, hogy a Konzum Nyrt. beolvadását követően a jövedelemtermelő képesség úgy nőtt jelentősen, hogy közben az egyesült holding költségszintje alacsony maradt.

Az előnyök közé sorolta a társaság konzervatív és hosszú távú befektetési politikáját, továbbá kiemelte a társaság széles befektetési portfólióját. A hitelminősítő vizsgálata szerint az Opus leányvállalatok többsége jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. A nemzetközi hitelminősítő megállapította, hogy az Opus expanziójának nagyobb része már lezárult, és a menedzsment elsősorban a portfólióban rejlő növekedési lehetőségek kiaknázására összpontosít, emellett nem zárta ki a további akvizíciók, a meglévő befektetések portfólióhoz illő kiegészítéseit sem. A vállalatcsoport adósságállományát a várható kötvénykibocsátással együtt a portfólió nettó eszközértékéhez viszonyítva (LTV) körülbelül 30 százalékra valószínűsíti a Scope Ratings elemzése. A jegybank július 1-jén indította el a hazai vállalatoknak szóló növekedési kötvényprogramját (nkp). Ennek keretében a hazai székhelyű vállalatok által, forintban kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket vásárolhat meg a jegybank, vállalatcsoportonként maximum 20 milliárd forint értékben. Az Opus Global 25 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvény utolsó záróára 360 forint volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 591 forint, a legalacsonyabb 342 forint volt.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Appeninn részvényeket adott el az Opus Global »