-->

Óriási zuhanás az amerikai tőzsdén

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Jelentős eséssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, a Dow Jones indexe 1600 ponttal, eddig nem látott mértékben zuhant, százalékos viszonylatban pedig 2011 augusztusa óta nem látott értékben veszített értékéből.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1175,21 ponttal, 4,6 százalékkal, 24 345,75 pontra esett. Az S&P 500-as mutatója 113,17 ponttal, 4,1 százalékkal gyengült, és 2648,96 ponton fejezte be a kereskedést. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 273,42 ponttal, 3,78 százalékkal ment lejjebb, 6967,53 ponton zárt.

Január 26-án a Dow Jones 26 616 ponttal még rekordértéken volt. Hétfőn viszont teljesen elvesztette a tavalyi évben elért erősödését.

Mitől indult be?

A tőzsdéket hétfőn világszerte jellemző árfolyamcsökkenést a DJIA-index hatszáz pontot meghaladó, két és fél százalékos, a mutató történetében hatodik legnagyobb pénteki vesztesége váltotta ki.

A vezető amerikai tőzsdeindexek két éve a legrosszabb hetüket tudhatják maguk mögött pénteki esésükkel. A DJIA- és az S&P-indexek négy százalék veszteséggel zárták a hetet, a Nasdaq Composite pedig három és fél százalékossal.

Az indexek mostani nagy gyengülése az év eleje óta felhalmozott árfolyamnyereség természetes korrekciójának tulajdonítható, amihez a kötvényhozamok múlt heti számottevő mértékű emelkedése adta meg a kezdőlökést. Hétfő esti értékén a DJIA még másfél százalékos, az S&P-500 index közel két százalékos, a Nasdaq Composite négyszázalékos nyereségben állt év eleji értékéhez képest.

Az S&P-500 index már öt százalékot veszített a múlt hónapban beállított rekordjához képest, és egyúttal 50 napos mozgóátlaga alá süllyedt hétfőn, amit technikai elemzők már egy viszonylag hosszabb korrekciós szakasz kezdetére utaló fordulópontként kezelnek.

Minden esett

Hétfőn az egészségügyi, banki és az energiaipari szektorok teljesítettek a leggyengébben az amerikai tőzsdéken. A Nasdaq Composite indexnek a két másik vezető indexnél kisebb mértékű vesztesége viszont elsősorban az Apple és az Amazon részvények nyereségének tulajdonítható.

A pénzügyi papírok közül a Wells Fargo közel nyolc százalékkal gyengült, a Bank of America, a Goldman Sachs és a Citigroup egy százalékot veszített. Az energiaipari papírok közül az Exxon Mobil négy százalékkal, a Chevron két százalékkal gyengült.

Olaj, dollár, arany

Az olajár részben a dollárárfolyam erősödésének, részben az amerikai olajtermelés növekedését mutató adatoknak köszönhetően csökkent hétfőn. Az olajár eséséhez hozzájárult az általános értékpapírpiaci árfolyamcsökkenés közepette elbizonytalanodott nyersanyagpiaci befektetői hangulat is. A WTI nyersolaj ára 2,67 százalékkal hordónként 63,70 dollárra, a Brent nyersolajé 1,74 százalékkal 67,39 dollárra csökkent.

A dollár a fokozódó inflációs aggodalmak miatt emelkedő kötvényhozamoknak köszönhetően erősödött hétfőn. Az eurót 0,31 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,2418 dolláron.

Az arany ára az egy százalékot meghaladó, két hónapja a legnagyobb egy napon belüli pénteki esés után hétfőn alig változott: a határidős jegyzés legközelebbi teljesítésre 0,02 százalékkal unciánként 1337,60 dollárra emelkedett.