Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli tőzsdék. És a rossz hangulat hét elején már az ázsiai és az európai piacokra is árnyékot vetett. Majd az amerikai piacokon rátettek még egy lapáttal az esésre. Sokan spekuláltak a korrekcióra, ám a kilencedik éve tartó emelkedés immár a trendtörés lehetőségét is felveti. Ön szerint összeomlik a részvénypiac? Szavazzon!

Már omladozik Ne áltassuk magunkat. Kilenc év túl hosszú idő a tőzsdén, ahol a fákhoz hasonlóan a részvényárak sem nőnek az égig. Figyelmeztető jel, hogy 2008 óta nem látott napi eséseknek vagyunk tanúi. Túl régóta támasztja a trendet a jegybankárok pénze. Ez a likviditás nem maradhat örökké a parketten. A piacot nem lehet a végtelenségig torzítani. Túl olcsón úszták meg a piacok a válságot, köszönhetően a bőkezű kezelésnek. Ám éppen emiatt semmit sem tanultak belőle. A válság az eszement hitelezésből nőtt ki, s a válságkezelést is hitelből vezényelték. Jól hangzik, hogy kutyaharapást szőrivel, de nem hihetünk komolyan ennek a gyógymódnak a hosszútávú hatékonyságában. Beláthatatlanul hosszú a cech, melyet előbb vagy utóbb, de biztosan ki kell fizetni. És amikor ezt benyújtják, már nem egy korrekció gyűrűzik majd végig a piacokon, hanem elkövetkezik az összeomlás maga. Amikor a túlárazott részvények az egekből a fundamentumaik romjai közé zuhannak, helyükre kerülnek a dolgok. És senki sem mondhatja majd, hogy váratlanul érte ez a parkettesemény.

Csupán korrigál Akik végigülték a 2009-es nagy összeomlás után az értelmesen semmivel sem indokolható medvepiaci ralit, majd az egymást követő újabb és újabb emelkedési hullámokat, már semmin sem csodálkoznak. Nem lehet tankönyvekből kereskedni, s az évszázados piaci tapasztalat sem segít. A válságkezelés idején a piacokra öntött töméntelen likviditás még mindig ott hullámzik a parketteken. A jegybankárok tétováznak, nem nagyon akaródzik nekik felporszívózni az éppen általuk kiszórt pénzt, ami még mindig a helyét keresi. És a kilábolás során, majd a fellendülés kezdetén, különösen a zérus közeli kamatkörnyezetben, ugyan mi lehet kínálkozóbb a részvénypiaci befektetéseknél. Ne csodálkozzunk hát, ha megpihen 40 ezer alatt a BUX, szemünk se rebbenjen, ha historikus csúcsai tövében kicsit leül a DAX, vagy a sorozatosan csúcsokat döntő S&P 500 keményen lefordul. Természetes dolog ilyenkor a korrekció, amibe még az év eleji obligát mínusz 10 százalék is belefér, emiatt nem érdemes pánikolni. Pláne, amíg a trendek tartják magukat.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Ma van a nagy nap a Richternél. Ha jön a jelentés, akkor 1 órakor érkezik...

A fals kitörés után az alakzat alja felé folytatódhat a gyengülés a hazai...

Teljesült a hatodik Elliott hullám a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Elesettnek nyilvánítható a 200 napos mozgóátlag a bankpapírnál.

Az esés utáni konszolidációt követően tovább mínuszok jöhetnek a távközlési...

A C hullám a 2700 forintos korábbi mélypont alá mutat az olajvállalat...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lélektani érték fölött kapaszkodik a DAX - technikai elemzés »

ALTERA 790 (2,60 ) ANY 1435 (0,70 ) APPENINN 669 (0,60 ) BIF 1920 (1,05 ) CIGPANNONIA 454 (0,89 ) ELMU 27200 (0,74 ) FHB 599 (-3,23 ) KONZUM 3210 (0,31 ) MOL 2708 (0,22 ) MTELEKOM 421 (0,48 ) NORDTELEKOM 46 (1,10 ) OPUS 703 (-0,99 ) ORMESTER 1500 (18,11 ) OTP 10590 (1,34 ) PANNERGY 738 (1,10 ) RABA 1380 (-0,72 ) RICHTER 5545 (-0,89 ) SET Group 283 (0,35 )