Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli tőzsdék. És a rossz hangulat hét elején már az ázsiai és az európai piacokra is árnyékot vetett. Majd az amerikai piacokon rátettek még egy lapáttal az esésre. Sokan spekuláltak a korrekcióra, ám a kilencedik éve tartó emelkedés immár a trendtörés lehetőségét is felveti. Ön szerint összeomlik a részvénypiac? Szavazzon!

Már omladozik Ne áltassuk magunkat. Kilenc év túl hosszú idő a tőzsdén, ahol a fákhoz hasonlóan a részvényárak sem nőnek az égig. Figyelmeztető jel, hogy 2008 óta nem látott napi eséseknek vagyunk tanúi. Túl régóta támasztja a trendet a jegybankárok pénze. Ez a likviditás nem maradhat örökké a parketten. A piacot nem lehet a végtelenségig torzítani. Túl olcsón úszták meg a piacok a válságot, köszönhetően a bőkezű kezelésnek. Ám éppen emiatt semmit sem tanultak belőle. A válság az eszement hitelezésből nőtt ki, s a válságkezelést is hitelből vezényelték. Jól hangzik, hogy kutyaharapást szőrivel, de nem hihetünk komolyan ennek a gyógymódnak a hosszútávú hatékonyságában. Beláthatatlanul hosszú a cech, melyet előbb vagy utóbb, de biztosan ki kell fizetni. És amikor ezt benyújtják, már nem egy korrekció gyűrűzik majd végig a piacokon, hanem elkövetkezik az összeomlás maga. Amikor a túlárazott részvények az egekből a fundamentumaik romjai közé zuhannak, helyükre kerülnek a dolgok. És senki sem mondhatja majd, hogy váratlanul érte ez a parkettesemény.

Csupán korrigál Akik végigülték a 2009-es nagy összeomlás után az értelmesen semmivel sem indokolható medvepiaci ralit, majd az egymást követő újabb és újabb emelkedési hullámokat, már semmin sem csodálkoznak. Nem lehet tankönyvekből kereskedni, s az évszázados piaci tapasztalat sem segít. A válságkezelés idején a piacokra öntött töméntelen likviditás még mindig ott hullámzik a parketteken. A jegybankárok tétováznak, nem nagyon akaródzik nekik felporszívózni az éppen általuk kiszórt pénzt, ami még mindig a helyét keresi. És a kilábolás során, majd a fellendülés kezdetén, különösen a zérus közeli kamatkörnyezetben, ugyan mi lehet kínálkozóbb a részvénypiaci befektetéseknél. Ne csodálkozzunk hát, ha megpihen 40 ezer alatt a BUX, szemünk se rebbenjen, ha historikus csúcsai tövében kicsit leül a DAX, vagy a sorozatosan csúcsokat döntő S&P 500 keményen lefordul. Természetes dolog ilyenkor a korrekció, amibe még az év eleji obligát mínusz 10 százalék is belefér, emiatt nem érdemes pánikolni. Pláne, amíg a trendek tartják magukat.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Egyedül London gyengélkedett »