Osztalékot sem fizet majd a Commerzbank?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Majdnem minden ötödik álláshely megszűnik a következő néhány évben a Commerzbank német nagybanknál - erősítette meg a bankon belülről egy neve elhallgatását kérő forrás a Handelsblatt című német pénzügyi lap értesülését.

Lemondhatnak az osztalékról

A tervek szerint nagyszabású átalakítás indul a második legnagyobb német banknál, és ennek keretében négy éven belül nagyjából kilencezer állás szűnne meg a jelenlegi körülbelül 50 ezerből. A Commerzbank hivatalosan nem kommentálta az értesülést. A több éves átstrukturálás költségeit egymilliárd euróra becsülik.

A takarékosság jegyében a Commerzbank feltehetően nem fog osztalékot fizetni idén a részvényeseknek annak ellenére, hogy a piac részvényenként 20 eurócentes osztalékkal számolt. A bank hét év után 2015-ben fizetett először 20 cent osztalékot.

Új stratégiát gyártanak

A Commerzbanknál 2013-ban már volt egy 5 ezer fős leépítés, de a bank profitrátája továbbra is nagyon alacsony, ezért van szükség a költségek csökkentésére. A májusban hivatalba lépett új vezérigazgató, Martin Zielke szerdán és csütörtökön terjeszti a board - vagyis az igazgatótanács és a felügyelőbizottság feladatait ellátó testület - elé elképzeléseit, amelyről pénteken tájékoztatják a szélesebb közvéleményt.

Az új stratégiának értesülések szerint lényeges eleme a digitalizáció; sok álláshelyet azért szüntetnek meg, mert számítógépek is el tudják látni azt a feladatot, amelyet eddig fizetett munkaerő végzett.

A Commerzbank papírjai kedd délután csaknem 3 százalékos mínuszban voltak a frankfurti tőzsdén. Az év eleje óta már nem egészen 40 százalékot veszítettek értékükből.

Olvastad már? Futótűzként terjedhetnek a bankcsődök
Nagyon rosszkor jöttek az európai pénzügyi szektornak a bankbotrányok. Egyre globálisabbak a bankszektorral kapcsolatos félelmek. Az európai parkettek után, immár az amerikai kereskedésbe is átgyűrűztek. Tegnap az S&P 500 pénzügyi szektora vezette a lejtmenetet 1,5 százalékkal. A bankpapírok közül a Goldman Sachs és a JPMorgan egyaránt 2,2 százalékot esett. Vajon nyakunkon az újabb pénzügyi válság vagy csupán beszállási pontok kínálkoznak?

Ezt olvasta már?

Gyengén teljesített az ABN Amro »