-->

Osztalékpapír státuszra kacsintgat a Mol?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az igazgatóság hétfői javaslata 4,2 százalékos osztalékhozamot jelentene. Ami regionálisan is kiemelkedő.

Egyenesen felfelé indult ma reggel a Mol. A tegnap esti bőkezű osztalékjavaslatra reagált az olajtársaság árfolyama.

Extra osztalékkal fejelnék az alapot

Régiós összehasonlításban is kiemelkedő osztalékot fizethet a Mol – mondta Kovács Bálint, az Equilor vezető elemző-helyettese. Hozzátéve: az integrált olajvállalat hétfőn este közölte, hogy figyelembe véve a kiemelkedő 2017-es eredményt, az erős mérleget, s a jövőbeli befektetési terveket, az egy részvényre jutó alap osztalékot 9 százalékkal, 78,125 forintról 85 forintra növelné az igazgatóság.

Emellett a társaság rendkívüli osztalék formájában osztaná meg részvényeseivel a 2017-es eredeti terveket meghaladó szabad cash flowt, mely az alaposztalék 50 százaléka, részvényenként 42,5 forint.

Ilyen jellegű kifizetésre 2014-ben volt példa, amikor eszközértékesítésből származó bevételt osztottak szét a részvényesek között a normál osztalékon túl.  

Regionálisan is vonzó

Így a teljes osztalékhozam meghaladná a 4,2 százalékot, ami a piaci várakozások felső széle.

Tavaly a Mol osztalékhozama 2,6 százalék volt, míg a regionális szektortársak közül a PKN 2,8 százalékos, az OMV 2,2 százalékos, a LOTOS pedig 1,7 százalékos osztalékhozamot kínált.

Az osztalékot a közgyűlés hagyhatja jóvá április 12-én, az osztalékszelvény a tervek szerint május 8-án kerül majd le a részvényekről.

Vegyesek az idei kilátások

Az idei kilátásokról az Equilor befektetői blogján olvashatunk. Az Upstream esetében az olajkitermelés körülbelül napi 110 ezer hordó lehet idén, amely némi javulást jelenthet a tavalyi, körülbelül napi 108 ezer hordós kitermeléshez képest. 

A Downstream eredményessége a finomítói és petrolkémiai marzsok alakulásától függ. Bár a finomítói árrés adatok nem biztos, hogy elérik a 2017-es szinteket, de továbbra is a mid-cycle (3-4 dollár) felett maradhatnak. 

Délen a helyzet változatlan. Az INA üggyel kapcsolatban érdemi előrelépés nem történt, a kezdeményezést a horvát féltől várhatunk.