Osztalékpapír státuszra kacsintgat a Mol?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az igazgatóság hétfői javaslata 4,2 százalékos osztalékhozamot jelentene. Ami regionálisan is kiemelkedő.

Egyenesen felfelé indult ma reggel a Mol. A tegnap esti bőkezű osztalékjavaslatra reagált az olajtársaság árfolyama.

Extra osztalékkal fejelnék az alapot

Régiós összehasonlításban is kiemelkedő osztalékot fizethet a Mol – mondta Kovács Bálint, az Equilor vezető elemző-helyettese. Hozzátéve: az integrált olajvállalat hétfőn este közölte, hogy figyelembe véve a kiemelkedő 2017-es eredményt, az erős mérleget, s a jövőbeli befektetési terveket, az egy részvényre jutó alap osztalékot 9 százalékkal, 78,125 forintról 85 forintra növelné az igazgatóság.

Emellett a társaság rendkívüli osztalék formájában osztaná meg részvényeseivel a 2017-es eredeti terveket meghaladó szabad cash flowt, mely az alaposztalék 50 százaléka, részvényenként 42,5 forint.

Ilyen jellegű kifizetésre 2014-ben volt példa, amikor eszközértékesítésből származó bevételt osztottak szét a részvényesek között a normál osztalékon túl.  

Regionálisan is vonzó

Így a teljes osztalékhozam meghaladná a 4,2 százalékot, ami a piaci várakozások felső széle.

Tavaly a Mol osztalékhozama 2,6 százalék volt, míg a regionális szektortársak közül a PKN 2,8 százalékos, az OMV 2,2 százalékos, a LOTOS pedig 1,7 százalékos osztalékhozamot kínált.

Az osztalékot a közgyűlés hagyhatja jóvá április 12-én, az osztalékszelvény a tervek szerint május 8-án kerül majd le a részvényekről.

Vegyesek az idei kilátások

Az idei kilátásokról az Equilor befektetői blogján olvashatunk. Az Upstream esetében az olajkitermelés körülbelül napi 110 ezer hordó lehet idén, amely némi javulást jelenthet a tavalyi, körülbelül napi 108 ezer hordós kitermeléshez képest. 

A Downstream eredményessége a finomítói és petrolkémiai marzsok alakulásától függ. Bár a finomítói árrés adatok nem biztos, hogy elérik a 2017-es szinteket, de továbbra is a mid-cycle (3-4 dollár) felett maradhatnak. 

Délen a helyzet változatlan. Az INA üggyel kapcsolatban érdemi előrelépés nem történt, a kezdeményezést a horvát féltől várhatunk.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Kétmilliárd forint értékű beruházás valósul meg az idén Hajdúszoboszlón.

Ezt olvasta már?

Ha csökken az érdeklődés, lanyhul a kedv »