OTP? Semmi extra!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Organikus növekedésről adhat számot holnap hajnalban a magyar bankcsoport.

Holnap hajnalban teszi közzé negyedéves gyorsjelentését az OTP. Vajon mit várhatunk a bankcsoport riportjától?

Szezonálisan gyengébb

Az idei első negyedéves eredmény várhatóan szezonálisan gyengébb lesz a banki éves ciklusnak megfelelően, de a bankcsoport előrejelzésének megfelelően alakulhat – mondta Holecz Noémi, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve: a tavalyi első negyedévhez képest új tételként megjelenik az könyvekben a Splitska Banka és a Vojvodjanska Banka.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Amíg a horvát bank májusban, addig a szerb bank decemberben jelent meg a kimutatásokban. Ami nemcsak az éves, de a negyedéves összehasonlítást is megnehezíti.

Az OTP bevétele negyedévre vetítve a 10 százalékos éves várakozásokkal összhangban lehet – folytatta. Mert a hazai és a közép-kelet-európai gazdasági környezet támogató, a gazdasági növekedés élénkülőben van, a monetáris politika Magyarországon laza, de a régióban is inkább támogató, a kamatok pedig alacsonyak.

Dinamikus hitelezés – mérséklődő kamatmarzs

A hitelezés dinamikusan bővül, mind a lakossági, mind a vállalati oldalon, itthon és a leányvállalatoknál is. Ez a kamatbevételeket húzza éves és negyedéves összehasonlításban is. Mindezzel együtt a kamatmarzs enyhén mérséklődhet.

A díjjutalékok az előző negyedévhez mérten némileg csökkenhetnek szezonális okok, többek között év végi alapkezelői sikerdíjak módosító hatása miatt, éves alapon azonban enyhén nőhetnek.

Javult a portfólió

A vezető elemző szerint a portfólió minősége összességében javulhatott. Részben a kedvező piaci környezetnek, részben az OTP terjeszkedési stratégiájának köszönhetően. Mivel olyan bankok felvásárlását célozza, akik nem csak növelik, de minőségében is javítják a cégcsoport pozícióját az adott piacon. Ez történt az új szerb és horvát leányvállalat felvásárlásánál is.

Nyírja az eredményt a bankadó

A költségek oldalán a személyi költségek és a digitalizációs folyamatokhoz kötődő IT költségek emelkedtek, de összességében az előrejelzések szerint az éves 6 százalékot meg nem haladó ütemben nőtt a működési költség.

Az IFRS 9-re áttérés az előrejelzések szerint nem jelent fokozott terhet a vállalat csoportnak, mivel az eredménytartalék terhére számolják el a különbözetet 3 éves időszak alatt.

A negyedéves eredményt viszont korrekciós tételként csökkenti az első negyedévben elszámolásra kerülő teljes évi magyar bankadó és a szlovák bankadó első negyedévi értéke.

Akvizíciók lendíthetnek a kurzuson

Az év további részében a befektetők mindenképp számítanak új akvizíciós célpontok bejelentésére, ami az OTP árfolyamát átlendítheti a mostani 11 ezer forint körüli megingáson – tette hozzá Holecz Noémi.

Ezt olvasta már?

1350 pontot emelkedett tegnap a BÉT »

4IG 699 (-0,14 ) ANY 1235 (0,41 ) APPENINN 378 (0,13 ) AutoWallis 80 (2,43 ) CIGPANNONIA 185 (-0,54 ) DELTA 103 (0,19 ) Duna House A 3280 (0,61 ) EHEP 3360 (0,30 ) FUTURAQUA 76 (0,66 ) MOL 2004 (-0,40 ) MTELEKOM 399 (1,01 ) NORDTELEKOM 30 (-1,63 ) NUTEX 30 (-1,01 ) OPUS 280 (-0,71 ) OTP 11320 (-0,61 ) OTT1 210 (0,24 ) RICHTER 6715 (-0,81 ) SET Group 70 (-0,14 )