Óvatosan indult Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Bizonytalan indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi erősödés és rekord zárás után.

A kereskedést az S&P-500 index nem változott, a DJIA-30 index pedig 0,05 százalék, a Nasdaq Composite index 0,11 százalék emelkedéssel kezdte szerdán.

Kedden a Wall Street indexei, a DJIA-30 és az S&P-500 rekordon zártak elsősorban a technológiai ágazat papírjainak az erősödésének köszönhetően. Az Apple például közel két százalékkal erősödött. Az S&P-500 index nap közben első alkalommal átlépte a 2600 pontos határt, de kissé alatta végzett, bár az is rekord zárás lett.

Szerdán a befektetők figyelmét elsősorban a Fed legutóbbi, október 31-i és november elsejei kamatdöntő ülésén készült jegyzőkönyv közzététele köti majd le. Az olajár ismét két és fél éves csúcsra emelkedett vissza. Kanada a Keystone vezetéken novemberben 85 százalékkal csökkenti az olajszállítást az Egyesült Államokba.

Az amerikai WTI nyersolaj ára 1,71 százalékkal hordónként 57,80 dollárra, a Brent nyersolajé 0,89 százalékkal 63,13 dollárra ment fel.

Az euró árfolyama erősödött, a dolláré csökkent, az arany ára pedig ezzel párhuzamosan emelkedett. Az eurót 0,17 százalékkal jegyezték erősebben 1,1758 dolláron, az arany ára 0,47 százalékkal unciánként 1287,77 dollárra emelkedett.

Jó számok a Deere-től

Az amerikai Deere & Co a szakértők által vártnál nagyobb negyedéves profitról és forgalomról számolt be szerdán.

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója az október végével zárult negyedévben 510,3 millió dollár adózott eredményt ért el, ami 79 százalék éves szintű növekedés.

A részvényarányos eredmény 1,57 dollár lett az egy évvel korábbi 90 cent után. Szakértők ennél kisebb profitot, részvényenként 1,47 dollárt vártak.

Az eladásokból származó negyedéves bevétel 25,5 százalékkal 7,09 milliárd dollárra ugrott, szintén felülmúlta az elemzői várakozások átlagában szereplő 6,98 milliárd dollárt.

A Deere árfolyama 1,69 százalék nyereséggel 139,23 dolláron állt a New York-i tőzsde szerdai, nyitás előtti elektronikus kereskedésében.

Így állnak a munkanélküliséggel

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium szerdán közölt adatai szerint.

A november 18-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 13 ezerrel, 239 ezerre esett vissza. Elemzők arra számítottak, hogy 240 ezerre mérséklődik ez a szám, amely már a 141. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. Ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa, ám akkoriban jóval kisebb volt az amerikai munkaerő létszáma. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1250-nel, 239 ezer 750-re emelkedett.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 36 ezerrel, 1 millió 904 ezerre nőtt a november 11-én zárult héten. Már a 31. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag ezerrel, 1 millió 890 ezerre nőtt. Ez a szám 29. hete állt kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz, a munkanélküliségi ráta októberben 4,1 százalékra csökkent az előző havi 4,2 százalékról, igaz, ez a munkaerő-állomány zsugorodását tükrözi.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Ma van a nagy nap a Richternél. Ha jön a jelentés, akkor 1 órakor érkezik...

A fals kitörés után az alakzat alja felé folytatódhat a gyengülés a hazai...

Teljesült a hatodik Elliott hullám a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Elesettnek nyilvánítható a 200 napos mozgóátlag a bankpapírnál.

Az esés utáni konszolidációt követően tovább mínuszok jöhetnek a távközlési...

A C hullám a 2700 forintos korábbi mélypont alá mutat az olajvállalat...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre fontosabb az internet a választásoknál is »