Óvatosan léptek Tokióban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyesen alakultak kedden Ázsia vezető részvényindexei; a tokiói Nikkei-225 és az ausztrál S&P/ASX-200 index esett, a többi mutató pluszban zárt.

Yellenre mozdultak az indexek

A kereskedést két jelentős esemény határozta meg: egyrészt Janet Yellennek, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének a nyilatkozata, amely szerint az "amerikai munkaerőpiacnak még hosszú ideig szüksége lesz az alacsony kamatlábak támogatására". Kijelentésével sikerült eloszlatnia azokat a piaci aggodalmakat, amelyek szerint a Fed már jövőre megkezdené az alapkamat emelését, ami feltehetően fölgyorsítaná a tőkekiáramlást a feltörekvő piacokról, köztük sok ázsiairól.

A másik fejlemény egy friss adat volt Kínából, amely szerint márciusban is gyenge volt a feldolgozóipar teljesítménye. Ez tovább táplálja azokat a befektetői reményeket, hogy a kínai kormány gazdaságösztönző intézkedéseket hoz.

Óvatosak Japánban

A tokiói értéktőzsdén óvatos kereskedés folyt; a kedden hatályba lépett áfa-emelés inkább rontott, míg a New York-i tőzsdék emelkedése és a jen gyengülése javított a hangulaton. A Nikkei-225 végül 0,38 százalékos mínuszban zárt.

Dél-Koreában a Kospi index 0,32 százalékot erősödött. A külföldi befektetők részvényeladási és -vásárlási egyenlege a nap közepén plusz 32 millió dollár volt, ami bő öthavi csúcs. Kínában a még nyitva tartó hongkongi Hang Seng index csaknem 1 százalékos pluszban volt, a sanghaji tőzsde 0,5 százalékot erősödött.

Esett az arany és a kőolaj

A kőolaj ára kissé esett. Az északi-tengeri Brent fajtából egy hordó (159 liter) májusi szállításra 107,70 dollárba került, hat centtel a hétfői ár alatt. Az amerikai WTI fajta ára 21 centtel, 101,37 dollárra esett.

A befektetők kockázatos eszközök iránti étvágyának megnövekedését jelezte, hogy héthetes mélypontra, 1278 dollárra süllyedt egy uncia (31,1 gramm) arany ára. Az árfolyam 1284,5 dolláron állt magyar idő szerint reggel fél kilenckor.

Pluszban Amerika

Emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn, a bizakodó befektetői hangulathoz a Fed új elnöke, Janet Yellen is hozzájárult azzal a nyilatkozatával, hogy véleménye szerint az “amerikai munkaerőpiacnak még hosszú ideig szüksége lesz az alacsony kamatlábak támogatására”.