Özönlenek majd a külföldiek a Közel-Kelet legnagyobb tőzsdéjére

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Hamarosan külföldiek is befektethetnek a szaúd-arábiai tőzsdén. Milyen körülmények között és szabályok alapján, ez egyelőre nem világos.

A szaúdi pénzügyi vezetők nagyjából nyolc hónapja jelentették be a döntést, a befektetők azonban azóta is csak találgatják a várható körülményeket. Pedig, a friss hírek szerint, már csak tíz hét van hátra a nyitásig.

Nehéz az enyhítés a konzervatív országban

Az invesztorok persze türelmesek. Egyrészt, mert nem tehetnek mást. Másrészt azért is, mivel a Közel-Kelet legnagyobb börzéjéről van szó, amelynek értékét több mint ötszáz milliárd amerikai dollárra teszik.

A külföldiek beengedése erre a jelentős piacra egyáltalán nem egyszerű dolog. Nem liberálisan, hanem sajátosan arab hagyományok alapján gondolkodó országról és pénzügyi világról van szó ugyanis, amelyben példának okáért adott esetben akármilyen szabályokat felülírhat, mondjuk, a legfőbb vallási vezető.

Szaúd-Arábia szigorúan konzervatív ország. Ám a legjobb otthoni és külföldi egyetemeken, pénzügyi központokban tudást szerzett vezetők közül sokan úgy gondolják, országuk kinyitása a nagyvilágra, beleértve a börzét is, komoly előnyöket jelenthet az arab állam fejlesztésében, gondjainak megoldásában. S van elképzelésük is arról, hogyan egyeztethető ez össze az iszlám felfogással.

A nyitás sok hasznot hozna az államnak

Mennyire sikerülhet ez rövid távon? A szakértők és a megfigyelők szerint ez nagyon is kérdéses. Egy nyitott piacon ugyanis rendszerint mindenki részt vehet. A többi között például külföldi, teszem azt izraeli emberek által vezetett, vagy akár tulajdonolt vállalatok. És ez csupán egy dolog az ellentétek közül egy olyan államban, ahol az egyik oldalon maga az állam igényelné a külföldi befektetők jelenlétének erősödését, a másik oldalon viszont éppen az ország lakóinak és vezetőinek felfogása idegenkedik a hasznos, ámde az arab gondolkodás számára szokatlan kompromisszumoktól.

Az is tény persze, hogy külföldi befektetők egy ideje, ha indirekt módon is, de jelen vannak a szaudi piacon. 2008 óta, ha áttételesen is, de birtokolhatnak szaudi részvényeket. Akkoriban úgy tűnt, hogy ez az apró nyitás elegendő lesz. Az eltelt idő azonban azt bizonyította, hogy a nagybefektetők számára is izgalmas lehetne ez a piac, amiből az arab ország nem is keveset profitálhatna.

Példaértékű lehet az indiai részvénypiac

A folyamat eredményességét igazolják a világon más példák is. Olyan számottevő és rohamléptekkel fejlődő országé, mint India. Amikor több mint két évtizeddel ezelőtt megnyitották az utat a külföldiek számára az ázsiai ország részvénypiacán, India devizatartalékai egy milliárd dollár alatt állomásoztak. Az eltelt időben, jórészt éppen a külföldi befektetések erősödésének eredményeként háromszázszorosára emelkedtek a tartalékok.

Valami hasonló várható Szaúd-Arábiában is. Nevezetesen az, hogy a nyitás után özönlenek majd a befektetők a szaudi börzére.

Ezt olvasta már?

Happy volt mindenki New York-ban »