Pánik a görög piacokon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Estek az árfolyamok a görög értékpapírpiacokon kedden, miután a kormány meglepetésre két hónappal, februárról december 17-ére előre hozta az elnökválasztást.

A kockázatos politikai játszma még tovább fokozta annak a bizonytalanságát, hogy miként tud lép kilépni Görögország az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól.

Rettegnek a befektetők Szirizától

Ha a jövő hétre kitűzött szavazáson elbukik Antonisz Szamarasz miniszterelnök államfőjelöltje, Sztavrosz Dimasz volt európai biztos, előre hozott parlamenti választásokat kell tartani. Ez hatalomra juttathatja a radikális baloldali Sziriza pártot, amely ellenzi a görög gazdaság megmentése érdekében elfogadott módszereket és súlyos megszorító intézkedéseket, és újra akarja tárgyalni a 240 milliárd eurós külföldi támogatás visszafizetésének feltételeit.

Szakad a tőzsde, zuhannak a hozamok

Az athéni tőzsde irányadó indexe, az Athex kora délután 10,04 százalékos mínuszban állt, 103,94 ponttal 931,64 csökkent az értéke. A másik két tőzsdeindex, a húsz, illetve huszonöt legnagyobb vállalat piaci kapitalizációját mutató FTSE/Athex Capped 20 és FTSE/Athex 25 11,12, illetve 10,63 százalékos veszteségben állt. A nap vesztesei a pénzintézetek, amelyeknek az ágazati mutatója, az FTSE Bank 14,15 százalékkal 114,87 pontra zuhant. Az Attica Bank kiugró mértékben, több mint 25 százalékot veszített árfolyamából.

A 10 éves görög államkötvényhozamok 49 bázisponttal 7,83 százalékra emelkedtek.

Az ellenzéki Szirizától rettegnek a görög államkötvények tulajdonosai, inkább piacbarát kormányt szeretnének látni, amely ragaszkodik a nemzetközi mentőcsomag nyújtásához szabott szigorú feltételek betartásához. A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy Sziriza nyerné meg a parlamenti választásokat, ha most tartanák.

Elfogadná a hosszabbítást az eurócsoport

Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport hétfőn Brüsszelben bejelentette: támogatja, hogy két hónappal meghosszabbítsák a Görögországnak nyújtott, év végén lejáró mentőprogramot. Athén várhatóan kedden kéri majd hivatalosan a hosszabbítást.

Görögországban az államfőt a parlament választja. A 300 fős törvényhozásban a jelöltnek 180 képviselő támogatására van szüksége, ami egyelőre nincs meg, hiszen a kormánypártoknak 155 képviselője van. Elemzők szerint azonban az, hogy Szamarasz előre hozta az elnökválasztást, magabiztosságáról árulkodik, abban bízik, hogy a kéttucatnyi független képviselő az ő jelöltjére szavaz majd.