Piaci összeomlás fenyeget?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gazdasági kilátások ugyan kedvezőnek tűnnek, de az egyre gyakrabban fellépő piaci sokkok és gyors korrekciók arra utalnak, hogy a baj már a sarkon ólálkodik. Újabb veszélyt jelent a magas adósságszint, hiszen a G10 országok GDP-hez mért adóssága évtizedek óta nem állt ilyen magasan.

Intő jelek

A globális fellendülés, a béremelkedés és az alacsony munkanélküliség ellenére sem lehetnek nyugodtak a befektetők, a fejlett piacok hamar bajba kerülhetnek – figyelmeztet Francesco Filia, a Fasanara Capital vezérigazgatója.

„Egyre több jel mutat a piaci összeomlás irányába” – nyilatkozta a vagyonkezelő a CNBC-nek.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Filia szerint a növekvő gyakoriságú kockázati sokkok és gyors piaci korrekciók a globális piacok törékenységét jelzik. Ilyen figyelmeztető jelzés volt a VIX volatilitási index februári csúcspontja, a török ​​líra drámai gyengülése az elmúlt hónapokban, valamint az olasz kötvényhozamok hullámzása. Mindezek együtt a globális pénzügyi rendszer instabilitására és a közelgő összeomlásra intenek.

Az összeomlás lehetősége elsőre ellentmondásosnak tűnhet, mivel a legutóbbi gyorsjelentési időszak kedvező számai, a bevételek és profitok növekedése megtámogatta a piacokat és visszapattantak a tőzsdeindexek.

De a vagyonkezelő elemzése szerint a legnagyobb piaci összeomlásokat alacsony volatilitás, magas bevételi szintek, erős GDP-adatok és bikahangulat előzte meg, így volt ez -1929ben, 1987-ben, 2000-ben és 2007-ben is.

Az elemzés pesszimista előrejelzései egyelőre ellentmondanak a jelenlegi bikapiacnak és optimista várakozásoknak. Bár Filia idén januárban már óva intett egyszer, külön figyelmeztetett a bitcoin volatilitására és kaotikus piaci viszonyokra. Februárban pedig az amerikai indexek 10 százalékkal csökkentek, és az európai indexek lekövették a mozgást. A Dow Jones indexe csupán két hét alatt 3200 pontot zuhant, és a gyorsjelentési szezonnak köszönhetően fordult vissza.

Kockázatos idők

Filia szerint most már több kockázattal kell számolni, ilyen a populizmus előretörése Európában, valamint az ázsiai és közel-keleti feszültségek. Még nagyobb kockázatnak tartja a likviditás szűkülését, - hiszen a központi bankok megkezdték vagy hamarosan megkezdik az állományok leépítését – a volatilitás erősödést és az emelkedő kamatokat.

Újabb veszélyt jelent a magas adósságszint. A G10 országok GDP-hez mért államadóssága sosem volt még ennyire magas. Közben az amerikai háztartások megtakarításai történelmi mélyponton vannak, és a vállalatok adósságmutatói egyre romlanak.

Erős fundamentumok

A pesszimista előrejelzést és medvepiaci kilátásokat többen vitatják. Kevin Mahn, a Hennion és Walsh befektetési igazgatója szerint a központi bankok változó monetáris politikáján kívül semmi nem indokolja az összeomlás veszélyét, mert a bikapiacot olyan erős fundamentumok támogatják, mint a gazdasági növekedés vagy a vállalati bevételek emelkedése. A részvénypiacokat pedig továbbra is ezek a fundamentumok mozgathatják.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Takarékbank: továbbra is magas lehet a GDP-növekedés »