Piaci összeomlás fenyeget?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gazdasági kilátások ugyan kedvezőnek tűnnek, de az egyre gyakrabban fellépő piaci sokkok és gyors korrekciók arra utalnak, hogy a baj már a sarkon ólálkodik. Újabb veszélyt jelent a magas adósságszint, hiszen a G10 országok GDP-hez mért adóssága évtizedek óta nem állt ilyen magasan.

Intő jelek

A globális fellendülés, a béremelkedés és az alacsony munkanélküliség ellenére sem lehetnek nyugodtak a befektetők, a fejlett piacok hamar bajba kerülhetnek – figyelmeztet Francesco Filia, a Fasanara Capital vezérigazgatója.

„Egyre több jel mutat a piaci összeomlás irányába” – nyilatkozta a vagyonkezelő a CNBC-nek.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Filia szerint a növekvő gyakoriságú kockázati sokkok és gyors piaci korrekciók a globális piacok törékenységét jelzik. Ilyen figyelmeztető jelzés volt a VIX volatilitási index februári csúcspontja, a török ​​líra drámai gyengülése az elmúlt hónapokban, valamint az olasz kötvényhozamok hullámzása. Mindezek együtt a globális pénzügyi rendszer instabilitására és a közelgő összeomlásra intenek.

Az összeomlás lehetősége elsőre ellentmondásosnak tűnhet, mivel a legutóbbi gyorsjelentési időszak kedvező számai, a bevételek és profitok növekedése megtámogatta a piacokat és visszapattantak a tőzsdeindexek.

De a vagyonkezelő elemzése szerint a legnagyobb piaci összeomlásokat alacsony volatilitás, magas bevételi szintek, erős GDP-adatok és bikahangulat előzte meg, így volt ez -1929ben, 1987-ben, 2000-ben és 2007-ben is.

Az elemzés pesszimista előrejelzései egyelőre ellentmondanak a jelenlegi bikapiacnak és optimista várakozásoknak. Bár Filia idén januárban már óva intett egyszer, külön figyelmeztetett a bitcoin volatilitására és kaotikus piaci viszonyokra. Februárban pedig az amerikai indexek 10 százalékkal csökkentek, és az európai indexek lekövették a mozgást. A Dow Jones indexe csupán két hét alatt 3200 pontot zuhant, és a gyorsjelentési szezonnak köszönhetően fordult vissza.

Kockázatos idők

Filia szerint most már több kockázattal kell számolni, ilyen a populizmus előretörése Európában, valamint az ázsiai és közel-keleti feszültségek. Még nagyobb kockázatnak tartja a likviditás szűkülését, - hiszen a központi bankok megkezdték vagy hamarosan megkezdik az állományok leépítését – a volatilitás erősödést és az emelkedő kamatokat.

Újabb veszélyt jelent a magas adósságszint. A G10 országok GDP-hez mért államadóssága sosem volt még ennyire magas. Közben az amerikai háztartások megtakarításai történelmi mélyponton vannak, és a vállalatok adósságmutatói egyre romlanak.

Erős fundamentumok

A pesszimista előrejelzést és medvepiaci kilátásokat többen vitatják. Kevin Mahn, a Hennion és Walsh befektetési igazgatója szerint a központi bankok változó monetáris politikáján kívül semmi nem indokolja az összeomlás veszélyét, mert a bikapiacot olyan erős fundamentumok támogatják, mint a gazdasági növekedés vagy a vállalati bevételek emelkedése. A részvénypiacokat pedig továbbra is ezek a fundamentumok mozgathatják.

XTB az ESMA szabályozásáról

Az európai Forex piac rendkívül fontos kihívásokkal fog szembenézni a 2018-as...

Személyes pénzügyek, hitel, öngondoskodás

4,144 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget értek el.

A meghirdetett mennyiségnél 6,5 milliárd forinttal nagyobb az összeg.

Szabálytalan műveletek miatt 4,9 milliárd dolláros a bírság.

ARC

Életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Sergio Marchionne, a Fiat...

Mike Manleyt választották a Fiat Chrysler élére.

Deviza

Csaknem 7 százalékkal gyengült a török líra a dollárral szemben

Nagyot gyengült a forint pénteken a főbb devizákkal szemben.

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

A kiberbűnözők az elmúlt évben 21 ezer ether kriptovalutát kerestek.

Önállóan forgalomképes blokklánc-alapú kriptovalutát hoztak létre.

Ezt olvasta már?

2050-ben 2,1 milliárd hatvanas és nyugdíjas, mi lesz velük? »