Piaci összeomlás fenyeget?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gazdasági kilátások ugyan kedvezőnek tűnnek, de az egyre gyakrabban fellépő piaci sokkok és gyors korrekciók arra utalnak, hogy a baj már a sarkon ólálkodik. Újabb veszélyt jelent a magas adósságszint, hiszen a G10 országok GDP-hez mért adóssága évtizedek óta nem állt ilyen magasan.

Intő jelek

A globális fellendülés, a béremelkedés és az alacsony munkanélküliség ellenére sem lehetnek nyugodtak a befektetők, a fejlett piacok hamar bajba kerülhetnek – figyelmeztet Francesco Filia, a Fasanara Capital vezérigazgatója.

„Egyre több jel mutat a piaci összeomlás irányába” – nyilatkozta a vagyonkezelő a CNBC-nek.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Filia szerint a növekvő gyakoriságú kockázati sokkok és gyors piaci korrekciók a globális piacok törékenységét jelzik. Ilyen figyelmeztető jelzés volt a VIX volatilitási index februári csúcspontja, a török ​​líra drámai gyengülése az elmúlt hónapokban, valamint az olasz kötvényhozamok hullámzása. Mindezek együtt a globális pénzügyi rendszer instabilitására és a közelgő összeomlásra intenek.

Az összeomlás lehetősége elsőre ellentmondásosnak tűnhet, mivel a legutóbbi gyorsjelentési időszak kedvező számai, a bevételek és profitok növekedése megtámogatta a piacokat és visszapattantak a tőzsdeindexek.

De a vagyonkezelő elemzése szerint a legnagyobb piaci összeomlásokat alacsony volatilitás, magas bevételi szintek, erős GDP-adatok és bikahangulat előzte meg, így volt ez -1929ben, 1987-ben, 2000-ben és 2007-ben is.

Az elemzés pesszimista előrejelzései egyelőre ellentmondanak a jelenlegi bikapiacnak és optimista várakozásoknak. Bár Filia idén januárban már óva intett egyszer, külön figyelmeztetett a bitcoin volatilitására és kaotikus piaci viszonyokra. Februárban pedig az amerikai indexek 10 százalékkal csökkentek, és az európai indexek lekövették a mozgást. A Dow Jones indexe csupán két hét alatt 3200 pontot zuhant, és a gyorsjelentési szezonnak köszönhetően fordult vissza.

Kockázatos idők

Filia szerint most már több kockázattal kell számolni, ilyen a populizmus előretörése Európában, valamint az ázsiai és közel-keleti feszültségek. Még nagyobb kockázatnak tartja a likviditás szűkülését, - hiszen a központi bankok megkezdték vagy hamarosan megkezdik az állományok leépítését – a volatilitás erősödést és az emelkedő kamatokat.

Újabb veszélyt jelent a magas adósságszint. A G10 országok GDP-hez mért államadóssága sosem volt még ennyire magas. Közben az amerikai háztartások megtakarításai történelmi mélyponton vannak, és a vállalatok adósságmutatói egyre romlanak.

Erős fundamentumok

A pesszimista előrejelzést és medvepiaci kilátásokat többen vitatják. Kevin Mahn, a Hennion és Walsh befektetési igazgatója szerint a központi bankok változó monetáris politikáján kívül semmi nem indokolja az összeomlás veszélyét, mert a bikapiacot olyan erős fundamentumok támogatják, mint a gazdasági növekedés vagy a vállalati bevételek emelkedése. A részvénypiacokat pedig továbbra is ezek a fundamentumok mozgathatják.

Ezt olvasta már?

Megugrott a GDP, javítottak az előrejelzésen »

4IG 1030 (-0,77 ) AKKO Invest 28800 (4,35 ) ANY 1250 (0,81 ) AutoWallis 118 (-1,67 ) Duna House A 3820 (0,53 ) EHEP 19300 (3,21 ) ENEFI 620 (0,65 ) ESTMEDIA 118 (3,51 ) FUTURAQUA 100 (3,85 ) MOL 3096 (0,32 ) MTELEKOM 435 (-0,57 ) NORDTELEKOM 42 (1,08 ) OPUS 433 (-0,78 ) OTP 12780 (-0,39 ) OTT1 248 (-0,60 ) RICHTER 5100 (0,49 )