Piaci összeomlás fenyeget?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A gazdasági kilátások ugyan kedvezőnek tűnnek, de az egyre gyakrabban fellépő piaci sokkok és gyors korrekciók arra utalnak, hogy a baj már a sarkon ólálkodik. Újabb veszélyt jelent a magas adósságszint, hiszen a G10 országok GDP-hez mért adóssága évtizedek óta nem állt ilyen magasan.

Intő jelek

A globális fellendülés, a béremelkedés és az alacsony munkanélküliség ellenére sem lehetnek nyugodtak a befektetők, a fejlett piacok hamar bajba kerülhetnek – figyelmeztet Francesco Filia, a Fasanara Capital vezérigazgatója.

„Egyre több jel mutat a piaci összeomlás irányába” – nyilatkozta a vagyonkezelő a CNBC-nek.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Filia szerint a növekvő gyakoriságú kockázati sokkok és gyors piaci korrekciók a globális piacok törékenységét jelzik. Ilyen figyelmeztető jelzés volt a VIX volatilitási index februári csúcspontja, a török ​​líra drámai gyengülése az elmúlt hónapokban, valamint az olasz kötvényhozamok hullámzása. Mindezek együtt a globális pénzügyi rendszer instabilitására és a közelgő összeomlásra intenek.

Az összeomlás lehetősége elsőre ellentmondásosnak tűnhet, mivel a legutóbbi gyorsjelentési időszak kedvező számai, a bevételek és profitok növekedése megtámogatta a piacokat és visszapattantak a tőzsdeindexek.

De a vagyonkezelő elemzése szerint a legnagyobb piaci összeomlásokat alacsony volatilitás, magas bevételi szintek, erős GDP-adatok és bikahangulat előzte meg, így volt ez -1929ben, 1987-ben, 2000-ben és 2007-ben is.

Az elemzés pesszimista előrejelzései egyelőre ellentmondanak a jelenlegi bikapiacnak és optimista várakozásoknak. Bár Filia idén januárban már óva intett egyszer, külön figyelmeztetett a bitcoin volatilitására és kaotikus piaci viszonyokra. Februárban pedig az amerikai indexek 10 százalékkal csökkentek, és az európai indexek lekövették a mozgást. A Dow Jones indexe csupán két hét alatt 3200 pontot zuhant, és a gyorsjelentési szezonnak köszönhetően fordult vissza.

Kockázatos idők

Filia szerint most már több kockázattal kell számolni, ilyen a populizmus előretörése Európában, valamint az ázsiai és közel-keleti feszültségek. Még nagyobb kockázatnak tartja a likviditás szűkülését, - hiszen a központi bankok megkezdték vagy hamarosan megkezdik az állományok leépítését – a volatilitás erősödést és az emelkedő kamatokat.

Újabb veszélyt jelent a magas adósságszint. A G10 országok GDP-hez mért államadóssága sosem volt még ennyire magas. Közben az amerikai háztartások megtakarításai történelmi mélyponton vannak, és a vállalatok adósságmutatói egyre romlanak.

Erős fundamentumok

A pesszimista előrejelzést és medvepiaci kilátásokat többen vitatják. Kevin Mahn, a Hennion és Walsh befektetési igazgatója szerint a központi bankok változó monetáris politikáján kívül semmi nem indokolja az összeomlás veszélyét, mert a bikapiacot olyan erős fundamentumok támogatják, mint a gazdasági növekedés vagy a vállalati bevételek emelkedése. A részvénypiacokat pedig továbbra is ezek a fundamentumok mozgathatják.

ARC

Rubens Menin, a brazíliai MRV Engenharia e Participações S.A (MRV) alapító...

FIGYÚZZ ! ! !

Már közhely, hogy a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek szűnnek meg.

Egy új műholdnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél gyorsabb lesz a...

KRIPTOVALUTÁK VILÁGA

35 milliárd vont (31,51 millió dollárt) loptak el.

Történelmi jelentőségű kijelentést tett az amerikai tőkepiaci felügyelet...

ÜZLET

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

Ezt olvasta már?

Jó a hangulat Európában »