Rábólintott az EB a Bayer üzletére

| forrás:
mti/TF
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Bizottság engedélyezte a Bayer német vegyipari cégnek, hogy eladja agrárvegyipari üzletágának egy részét az ugyancsak német BASF vegyipari vállalatnak, és ezzel megnyílt az út az előtt, hogy a Bayer felvásárolhassa az amerikai Monsanto céget.

A BASF 5,9 milliárd euróért veszi meg a Bayer cég Crop Science vetőmagtermelő és növényvédelmi üzletágának jelentős részét.

A Bayer 2016 szeptemberében jelentette be a vetőmagok előállításával foglalkozó amerikai Monsanto felvásárlását 66 milliárd dollárért. Brüsszel a múlt év közepe óta vizsgálta versenyjogi szempontból a Monsanto felvásárlását.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A Bayer-Monsanto fúzió engedélyezéséről idén márciusban hozta meg a döntést az Európai Bizottság azzal, hogy a Bayer kötelezettséget vállalt Crop Science üzletrészének az értékesítésére. Azt viszont tovább vizsgálta az Európai Bizottság, hogy az üzletrész eladása a BASF-nek megfelel-e a versenyjogi előírásoknak. Erre mondott igen hétfőn Brüsszel. Az amerikai versenyfelügyeleti hatóság engedélye már április elején megérkezett.

A Bayer-Monsanto fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet.

A BASF április közepén jelentette be, hogy rákapcsol a fejlesztésekre. A vállalat elnökhelyettese, Martin Brudermüller a K+F tevékenység növelését tervezi, melynek része a Bayer egyes eszközeinek átvétele is. Brudermüller szerint a cég bevételének 15 százaléka érkezik olyan termékekből, melyek 5 évnél fiatalabbak, így a folyamatos fejlesztés kulcsfontosságú még akkor is, ha a versenytársak épp az ellenkező stratégiát követik. A BASF és Bayer üzletnek köszönhetően a BASF nyit a génmódosított vetőmagok irányába.

Ezt olvasta már?

Együttműködési megállapodás Nyugat-Virginiával »