Rátámad a medve a Google-ra?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Google részvényei hétfőn több mint egy éve nem látott mélypontra estek, és megközelítették a medvepiacot, amely utoljára 3 és fél éve fordult elő a részvénynél. Mindeközben egyes elemzők igen pesszimista hangot ütöttek meg a papírral szemben.

A vállalat A osztályú részvényei 1,3 százalékos mínuszban is álltak az amerikai idő szerinti hétfő délutáni kereskedés során, és az év kezdete óta már 6,9 százalékot estek. A mindenkori csúcsnak számító 610,68 dolláros, 2014. február 26-án elért árfolyamhoz képest pedig 19,1 százalékos a zuhanás. Kedden, a kedvező piaci hangulat és emelkedő trend segítette a részvényt (a kereskedés elején 508 dollár fölött is járt a jegyzés, amely 2,5 százalékkal volt jobb az előző napi zárásnál), ám a trend egyelőre nem túl biztató.

Szorításban

Számos technikai elemzés onnan számítja a medvepiacot, ha egy részvény eléri a 20 százalékos esést egy szignifikáns magasságból. A Google papírjainál ez azt jelenti, hogy a 488,54 dolláros árfolyam már a medvepiacot beköszöntét jelezné – írja a MarketWatch.

Az utolsó időszak, amikor a Google-t elkapta a medve, akkor volt, amikor a papír 21 százalékot csökkent 2011. július 26. és augusztus 19. között.

Mindezek mellett az elemzők sem kezdték kiugró optimizmussal az évet a Google kapcsán. A sztárvállalat ugyanis nem mutatott be semmilyen újdonságot az idei Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon (CES), amivel Jay Srivatsa, a Chardan Capital Markets elemzője szerint a Google a rendezvény egyik nagy vesztese volt. A szakértő szerint az új vezető termék bemutatásának hiánya azt jelenti, hogy a társaság egy ideig az internetes keresésre támaszkodik majd.

Vesztes és nyertes

Ezzel párhuzamosan a Cantor Fitzgerald elemzője, Youssef Squali úgy látja, hogy mivel a Google bevételeinek több mint a fele nemzetközi üzletekből származik, az amerikai dollár közelmúltbeli éles emelkedése rányomhatta a bélyegét a negyedik negyedéves teljesítményre is. Az elemző szerint a részvényenkénti nyereség hozzávetőleg 9 centes csökkenést, míg a bevétel nagyjából 190 millió dolláros esést mutathat majd. Ráadásul a 2015-ös előrejelzéseit is visszafoghatja a vállalat.

A Deutsche Banknál azonban megvédik a Google-t. Meglátásuk szerint a társaság még mindig az egyik top sztori a nagy kapitalizációjú vállalatok között, és az sem bizonyult igaznak, hogy a Google bajba került a mobil arénában – mondja Ross Sandler, a pénzintézet elemzője. Ezt pedig az bizonyítja, hogy a vállalaté hat azon hét applikáció közül, amelyet több mint 1 milliárd alkalommal töltöttek már le.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Vltozatlanul az Apple és a Google a legértékesebb »