Remekelt az Alibaba, jól húzott a Scania

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Másfélszeresére növelte forgalmát és hasonló mértékben gyarapította nyereségét a kínai Alibaba internetes kiskereskedelmi portál az elmúlt pénzügyi évben. A rendelésállomány növekedése és árbevételi rekord mellett ért el magasabb nyereséget tavaly a svéd Scania AB haszongépjármű gyártó vállalat az idei első negyedévben - tájékoztatott pénteken konszern magyarországi érdekeltsége, a Scania Hungária Kft.

Óriási a forgalom a kínai óriásnál

Az Alibaba forgalma 53 százalékkal 250,3 milliárd jüanra, nyeresége pedig 47 százalékkal 64 milliárd jüanra nőtt a márciussal zárult pénzügyi évben. A forgalomnövekedés a legnagyobb volt a cég részvényének 2014-es bevezetése óta a Wall Streetre.

A forgalomnövekedéshez egyaránt hozzájárult az internetes kiskereskedelmi üzletág, a számítástechnikai felhő szolgáltatási üzletág, valamint az év folyamán végrehajtott akvizíciók integrálása. Az Alibaba az idén hatvan százalékot meghaladó forgalomnövekedést vár.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A pénzügyi év negyedik negyedévében viszont csökkent az Alibaba nyeresége, 29 százalékkal 7,6 milliárd jüanra, ezt kizárólag akvizíciók bázishatásának tulajdonítják. A forgalom a negyedik negyedévben 61 százalékkal 61,9 milliárd jüanra emelkedett. Kínában 98 százalékkal 552 millióra emelkedett az Alibaba internetes értékesítési platformján az aktív ügyfelek száma.

Az ügyfelek számának és az átlagos vásárlási érték együttes növekedésének köszönhetően a kínai belföldi portál forgalma tavaly 28 százalékkal 4820 milliárd jüanra emelkedett.

Az Alibaba részvénye 1,15 százalékkal erősödött New Yorkban a bejelentést követően.

Minden piacon magas a kereslet

A Scania AB a január-márciusi negyedévben 31,11 milliárd svéd korona (3,02 milliárd euró), az előző évi első negyedévi 29,30 milliárd koronánál 6 százalékkal magasabb, rekordösszegű értékesítési árbevétel mellett nyolc százalékkal 3,31 milliárd koronára javította üzemi eredményét 3,08 milliárd koronáról, nettó nyeresége pedig hét százalékkal 2,36 milliárd koronára emelkedett 2,21 milliárd koronáról.

A Scania bevételarányos jövedelmezősége az első negyedévben 10,7 százalékra javult az egy évvel korábbi 10,5 százalékról.

A vállalat 22 640 járművet értékesített az idei első negyedévben a tavalyi 20 656 után. Megrendelés állománya pedig hét százalékkal 29,7 ezerre emelkedett 27,9 ezerről.

Henrik Henriksson elnök-vezérigazgató a negyedéves eredmény beszámoló alkalmából elmondta, hogy Európában továbbra is erős kereslet mutatkozik tehergépkocsik iránt a kedvező gazdasági kondícióknak köszönhetően, de Dél-Amerikában is pozitív keresleti trend tapasztalható, főként a brazíliai gazdasági fellendülésnek köszönhetően. Oroszország nagyban hozzájárult a megrendelés állomány növekedéséhez és Ázsiában is élénk kereslet mutatkozik elsősorban az iráni megrendeléseknek köszönhetően.

Ezt olvasta már?

Fájdalmas nyomokat hagyott a vírus Ausztriában »