Repkedtek a mínuszok a tőzsdéken

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók pénteken. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 102,78 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 37 962,26 ponton zárt pénteken. A New York-i értéktőzsde irányadó mutatói pedig jelentős gyengüléssel zártak pénteken, tükrözve azokat a befektetői aggodalmakat, hogy tovább nő a feszültség az amerikai-kínai kereskedelmi viszonyban.

Pirosba borult Európa

A londoni FTSE100 index 0,17 százalék, a frankfurti DAX-30 0,50 százalék, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,35 százalék csökkenéssel fejezte be a napot. 

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,81 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe pedig 0,55 százalékkal esett.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Az európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 95 cent (1,39 százalék) csökkenéssel, 67,37 dolláron állt.

Veszteséges hétzárás Budapesten is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 102,78 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 37 962,26 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 6,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán elmondta, csalódást okoztak a pénteken közölt amerikai munkaerőpiaci adatok, a várttól jelentősen elmaradt a foglalkoztatottság bővülése az Egyesült Államokban, ami negatív hatással volt az amerikai részvénypiacra.

A szakértő kiemelte, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok elmérgesedése kedvezőtlenül hatott az európai piacokra.

A BUX szintén kis mínuszban fejezte be a kereskedést, kimondottan alacsony forgalom mellett, az átlagostól körülbelül egyharmaddal maradt el a magyar tőzsde forgalma pénteken - tette hozzá Nagy András.

A Mol 14 forinttal, 0,49 százalékkal 2878 forintra erősödött, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,43 százalékkal 11 540 forintra csökkent, forgalmuk 1,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,44 százalékkal 450 forintra esett, forgalma 207,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 65 forinttal, 1,20 százalékkal 5355 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4027,35 ponton zárt pénteken, ez 2,27 pontos, 0,06 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Szabadesés Amerikában

Jelentős gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, tükrözve azokat a befektetői aggodalmakat, hogy tovább nő a feszültség az amerikai-kínai kereskedelmi viszonyban.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 572,73 ponttal, 2,34 százalékkal, 23 932,49 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 58,4 ponttal, 2,19 százalékkal esett, és 2604,44 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 161,44 ponttal, 2,28 százalékkal lett kevesebb, és 6915,11 ponton zárt.

Kereskedők azt mondták, hogy a befektetőket elsősorban az befolyásolta, hogy kereskedelmi kérdésekben ismét egymásnak feszült az Egyesült Államok és Kína.

Miközben Donald Trump jelezte, hogy további 100 milliárd dollárnyi kínai termékre rónának ki büntetővámot, addig Peking azt közölte, hogy a jelen körülmények között nincs miről egyeztetni.

A kereskedelmi háború kipattanásának az esélyét mérsékelte azonban Larry Kudlow, az amerikai elnök vezető gazdasági tanácsadójának az a kijelentése, miszerint folynak az egyeztetések a két ország között. Arra azonban nem tért ki, hogy milyen szinten.

A New York-i tőzsdemutatók kezdeti veszteségeik egy részét ledolgozták kora estére Kudlow kijelentésére, és azokra a véleményekre, hogy a vártnál talán kevesebb amerikai kamatemelés lesz az idén annak a pénteken közölt adatnak az alapján, hogy márciusban hat hónapja legkevesebb új munkahely jött létre az Egyesült Államokban.

Péntek kora estig elsősorban azoknak az ipari cégeknek az árfolyama esett, amelyeknek különösen szoros kereskedelmi kapcsolata van Kínával. Így például a Boeing, amely a legnagyobb amerikai exportáló az ázsiai országba, 2,5 százalékos mínuszban állt.

A chipgyártók sem kerülhették el az árfolyamgyengülést. Az ágazat különös érzékenysége azzal függ össze, hogy bevételének mintegy negyede Kínából származik. A félvezetők árfolyammozgását követő tőzsdemutató nagyjából másfél százalékos mínuszban állt.

Ezt olvasta már?

New York sem maradt ki az index-zuhanásból »