Részvényvásárlásokra támaszkodik az Apple

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Rég jelentett ilyen jó első negyedévet az Apple. Vajon meddig tart a lelkesedés?

Már kedden a zárás utáni kereskedésben is nagyot ment az Apple a gyorsjelentés számaira. De a zárás utáni 3,5 százalékos pluszt is felülmúlta a szerdai nyitás, hiszen 6 dolláros réssel, 175 dolláron indult a kereskedés. És napközben sem fulladt ki a piac. Végül 7 és fél dolláros pluszban, 4,42 százalékos emelkedéssel zárta a tegnapi napot a papír.

Mindezt úgy, hogy a bevételek nagyjából hozták a várakozásokat, s ugyan jól hangzik az új részvény visszavásárlási program 100 milliárd dolláros összege, de mivel nincs konkrét céldátum, jó kérdés: vajon milyen gyorsan hajtja azt végre az Apple?

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Amit már régen nem láttunk

Jó pár érdekességet kiemelt a negyedéves számokból Cinkotai Norbert, a KBC vezető elemzője. Így például rögtön azt, hogy az Apple bevétele 61,1 milliárd dolláros lett az első negyedévben, s ennyit január és március között még sohasem ért el a cég.

Azután, bár a bevételek több mint 60 százalékát még mindig az iPhone eladások segítik, mégsem az iPhone a húzóágazat, a szolgáltatásokból származó bevételek látványos – 30 százalékos - növekedése segített igazán. Sőt, az iPhone eladások darabszámban csak 2 százalékkal haladták meg a tavalyi számot, ami az elemzők számára még enyhe csalódást is okozott.

Végül, ismét szépen nőtt a kínai bevétel, 20 százalék felett éves alapon. Ez utoljára 2015 nyarán-őszén sikerült a cégnek.

Pozitív a riport, de vannak  kérdőjelek

Összességében pozitívan értékelték a gyorsjelentést a KBC elemzői. Mondván, a növekedéssel kapcsolatos aggályokat részben megcáfolta az Apple. Ugyanakkor, bár a szolgáltatások nagyon erősek, de az iPhone eladások, s főleg az X kapcsán, azért maradtak kérdőjelek.

1,6 százalékos az osztalékhozam

Szintén pozitívum a részvényenkénti 63 centről 73 centre emelkedő osztalék, ami majdnem 16 százalékos bővülést jelent. Ez éves szinten 2,92 dollárt jelent, ami 1,6 százaléknál is valamivel erősebb osztalékhozamot jelent. Igaz, ez nem tűnik soknak, de az Apple sosem volt osztalékpapír.

Vásárlásokkal támasztják a kurzust

Céldátum hiányában nehéz konkretizálni az új részvényesi program hatását, de arra azért jó lehet, hogy a piaci turbulenciák idején stabilitást adjon a papírnak, csökkentve némileg a kockázatokat. Ahogy azt a lezárt negyedévben is láthattuk, az Apple erősen támasztotta a kurzust a vásárlásokkal.

Ezt olvasta már?

Kedvezőtlen hír a márkarajogóknak, kevesebb iPhone lel gazdára »