Rossz bank a láthatáron

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Tovább eszi az OTP nyereségét a duzzadó céltartalék, ha ősszel felállítják a "rossz bankot" és tényleg kötelező lesz a problémás hitelek transzfere.

Nem az a legrosszabb hír az OTP részvényeseinek, hogy a magyar lakossági bank lemaradt az MKB megvásárlásáról. Míg korábban arra számított a piac, hogy az OTP ajánlatot tesz az MKB-ra, tegnap bejelentették, hogy a magyar állam veszi meg a bankot, 55 millió euróért, vagyis közel 17 milliárd forintért. A megállapodás ennél is kedvezőbb az adófizetőknek, mert a BayernLB 270 millió eurót, vagyis csaknem 84 milliárd forintnyi anyabanki tartozást elenged a leánybankjának.

Ősszel felállhat a "rossz bank"

A tranzakcióval az elemzői becslések szerint immár elérte az 50 százalékot a hazai bankrendszerben a magyar tulajdon aránya. Ráadásul, további változások is várhatóak. Az MNB ügyvezető igazgatója, Nagy Márton úgy saccolta, hogy további 3-4 bank távozhat az országból. Az is idetartozik, hogy a jegybank őszig felkészül az úgynevezett "rossz bank” létrehozására, ahová kötelező lenne áttranszferálni a problémás ingatlanprojekt-hiteleket, ami eddig csak lehetőség volt, ráadásul a könyv szerinti értékük alatt.

Mivel az MKB a projekthitelezés legnagyobb szereplője volt, a két hír összekapcsolható - vélekedett Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, mondván, az ilyen típusú céltartalékok értéke 2013 végén 474 milliárd forint volt az MKB könyveiben. Bár az intézkedéscsomag még nem kiforrott, miután az állami tulajdonos profitabilissá akarja tenni frissen megvásárolt szerzeményét, az érdekeltség tetten érhető a "rossz bank" mielőbbi létrehozásában.

Profitot eszik a céltartalék

Az új elem, amely kötelezővé teszi a transzfert, negatív az OTP és FHB részvények árfolyamára nézve - folytatta. Nem véletlen, hogy az OTP árfolyama megrekedt a 4000 forint közeli szinteken. Míg a régiós szektortársak, mint az Erste vagy a Raiffesien, melyek árfolyama nagyot zuhant a devizahiteles mentőcsomag pár héttel ezelőtti elfogadásakor, már magukhoz tértek, s ralizni kezdtek.

Az OTP céltartalékképzése, persze, legendásan óvatos. Évek óta másról sem szólnak a negyedéves gyorsjelentések kommentárjai, hogy a céltartalék jövőbeni csökkenése hatalmas profitpotenciállal kecsegtet. Nos, a szigorodó jegybanki szabályozás, s a problémás hitelek kilátásba helyezett kötelező transzfere újra a távoli jövőbe tolhatja a céltartalék apasztását.

Ezt olvasta már?

Csökkenéssel nyitottak Amerikában »