Rossz hírre ütötték a Bayert

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Új aljakra eshet a negatív híreket követően a Bayer árfolyama.

Napi

Teljesítette az Elliott ciklus hetedik hullámát a várt 60 eurós szinten. Itt egy doji star, akár a C hullám is indulhat(na). DE:

Már a legelső elemzésemben, több, mint egy hónappal ezelőtt megírtam, hogy a friss szerzemény Monsanto elleni perek, az azokból várható kártérítési költségek óriási kockázatot jelentenek a német cégre. A nagy szakadást az okozta, hogy a második pert bukta el a Monsanto.

A cég azt jelentette, hogy mintegy 9000 per van ellene folyamatban. Az első perben 78,5 millió dollárt bukott a cég. Szorozzuk össze a két számot! De legyünk nagyvonalúak, és számoljunk csak 10 millió dollárral perenként. Ez utóbbival számolva 90 mrd dollár a költség. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk, hogy simán csődbe is mehet a cég.

Nehéz megállni, hogy ebben az ügyben az ember visszafogottan írjon. Felmerülhet, hogy hogyan lehetett ennyire hülye a Bayer menedzsmentje, hogy a világ legutáltabb cégét, az azzal járó teljes problémahalmazzal együtt megveszik. A rákkeltő gyomirtók mellett itt vannak még a génmódosított vetőmagok problémája is. Mindenesetre én, ha intézményi befektető lennék, tulajdonosként is beperelném a céget, ill. annak vezetőit.

Heti

Egy markáns fej-váll, amely 2016 közepe óta épült ki a charton, ezzel erős negatív jelzést alakított ki az index. A letörés ősszel már megtörtént, teljesítette az elvárt értéket. A jobb váll csúcsából egy Elliott ciklus indult – lásd napi chart. Ennek a korrekciós hullámát láttuk az idei év eddig eltelt részében. Ez az Elliott ciklus azonban lehet egy nagyobb Elliott harmadik hulláma. E szerint az idei év csupán ennek a ciklusnak a negyedik hulláma volt. Az ötödik hullámmal mélyre, 45 környékére bebukhat. Ez az ötödik hullám indult el.

Ez is logaritmikus charton. Ezt is érdemes a Dax indexszel összevetni, a hasonlóság nem a véletlen műve, hiszen nagy súllyal szerepel ez a részvény az indexben, a vizsgált időtáv nagy részében a legnagyobb súlyú indextag volt (most éppen nem az). (Az indexben betöltött nagy súlya miatt azonban nagyon nem kell aggódni: ami esik, azt egyszerűen kiveszik az indexből...

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Gyengülés jött a New York-ban »