Sikeres évet zárt a hazai tőzsde

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2017-ben is folytatta stratégiájának megvalósítását: megkezdte működését a kkv-kra fókuszáló Xtend, elindult az elemzési-árjegyzési program, tíz magyar cég csatlakozott az ELITE vállalatfejlesztési programjához, és új oktatási leányvállalatot is alapított a magyar tőzsde. A BUX index masszív emelkedése töretlen volt, az azonnali részvénypiaci forgalom is kiemelkedő mértékben növekedett. 2018-ban a legfontosabb cél a tőkepiac további fejlesztése és új kibocsátok bevonása.

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója az évértékelő és a 2018-as terveket bemutató eseményen elmondta, hogy mozgalmas évet tudhat maga mögött a BÉT, az eredményeket a Stratégiai jelentés 2017 című kiadványban foglalták össze.

Új szereplő

2017-ben az elmúlt 20 év egyik legnagyobb IPO-ja valósult meg a Waberer's tőzsdére lépésével. A fuvarozócég a hatodik legnagyobb kapitalizációjú cég lett a parkettem, a BUX index kosarába az ötödik legnagyobb súllyal került be. Végh Richárd szerint ez volt 2017 leglátványosabb eredménye.

A vezérigazgató elmondta, hogy a tőzsdei kibocsátások növelése állandóan hangoztatott célja a BÉT-nek, ugyanakkor a tavalyi évben igen nagy hangsúlyt fektettek a tőzsde ökoszisztémájának további fejlesztésére.

A Waberer's mellett a tőzsdén szólt a csengő az UBM Holdingnak, a Masterplastnak, az OPUS-nak is.

Az új részvénybevezetéseken kívül 2017 során is számos hitelpapír, strukturált termék és befektetési jegy tőzsdei bevezetésére került sor. A tőkepiac fejlesztéséhez tíz darab új jelzáloglevél, tizenöt új kötvény, tizennyolc befektetési jegy és több mint százharminc certifikát tőzsdei bevezetésével járultak hozzá kibocsátóink, ezen felül pedig 140 milliárd forint össznévértéket meghaladó rábocsátással bővült a BÉT hitelpapírpiaca.

Középvállalatok a fókuszban

Szintén nagy lépés volt az Xtend platform elindulása. A 2017 szeptemberében indult platform a középvállalatok tőzsdei bevezetését célozza, ezért a szabályozott piachoz képest részben egyszerűbb feltételeket nyújt a kibocsátóknak, a befektetővédelmi szempontok érvényesülését pedig nem csak a hatóságok biztosítják jogszabályban előírt módon, hanem a kijelölt tanácsadói rendszer is.

A piacra az elkövetkezendő években számos kkv-t vár a tőzsde, amelyek így a tőzsdén válhatnának a befektetői elvárásoknak és szigorú transzparenciakövetelményeknek is sikeresen megfelelő nagyvállalatokká - mutatott rá a vezérigazgató.

A kkv-k tőzsdére lépését támogatta 2017-ben is a Londoni Tőzsdecsoporttal közös ELITE vállalatfejlesztési program.

Elemzések nemcsak a legnagyobbakról

A BÉT kezdeményezésére kis és közepes tőkeértékű vállalatok részvényeiről díjmentesen elérhető elemzések kerülnek fel a BÉT honlapjára, a befektetési szolgáltatók pedig árjegyzéssel támogatják az ajánlati könyv likviditását.

Ez az általános piacfejlesztő hatása mellett magasabb forgalmat és nagyobb befektetői aktivitást is generálhat, és új kibocsátókat is ösztönözhet a piacra lépésre.

Nemzetközi vizeken

A magyar tőzsde a jövőben is a globális tőkepiacok aktív résztvevője kíván lenni, ezért Budapest regionális pozícióját megerősíti, valamint népszerűsíti a magyar tőzsdét és a hazai tőkepiacot a nemzetközi befektetők és pénzügyi közvetítők körében. Ezért a BÉT 2017-ben is kibocsátókkal közös roadshowkat és befektetői látogatásokat szervezett Londonba, Párizsba, Varsóba és Zágrábba.

A 2017-es esztendőben a nemzetközi partnerek köre is bővült a Bank of China-val és a Shanghaji Aranytőzsdével, annak érdekében, hogy a kínai befektetők is megismerjék a magyar vállalatokban rejlő lehetőségeket, valamint, hogy a magyar befektetők számára is elérhetővé tegyék a kínai devizában jegyzett termékeket.

Támogató környezet

A BUX index a tavalyi évben újfent látványos növekedést mutatott köszönhetően a magyar gazdaság tartósan jó teljesítményének, illetve a pénz- és tőkepiacok 2017-ben tapasztalt likviditásbőségének. 2015 eleje óta a BUX 2017 év végéig összesen 137 százalékot emelkedett, az elmúlt két évben a főbb európai tőzsdemutatók közül a legjobb teljesítményt nyújtotta, világszinten pedig a második legnagyobb emelkedést érte el.

A budapesti tőzsde napi átlagos részvényforgalma 2016-hoz képest 17,5 százalékkal, 10,7 milliárd forintra nőtt, a 2017. évi 2 690 milliárd forintos részvényforgalom pedig 392,1 milliárd forinttal haladta meg (+17%) 2016 teljes éves, 2 298 milliárd forintos értékét.

2017-ben nőtt a magyar lakosság hazai tőzsdei részvényállománya és az év végére elérve az eddigi legmagasabb értéket, meghaladta az 500 milliárd forintot.

2018-as tervek

A BÉT 2018-ban folytatja a hazai tőkepiaci ökoszisztéma építését, amely fontos összetevője egy tartós versenyképességi fordulat megvalósításának. A tőzsde új szolgáltatásai nagymértékben javítják a hazai tulajdonú középvállalatok hozzáférését a tőkéhez, finanszírozáshoz és a tőkepiacok használatához nélkülözhetetlen tudáshoz.

A cél az új évben sem változik: a BÉT katalizátor szerepét betöltve tovább törekszik arra, hogy 2020-ra tovább növekedjen a tőzsdei forgalom és emelkedjen a tőzsdén jegyzett vállalatok száma, valamint értéke - fogalmazott Végh Richárd.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Technikai elemzések

Ma van a nagy nap a Richternél. Ha jön a jelentés, akkor 1 órakor érkezik...

A fals kitörés után az alakzat alja felé folytatódhat a gyengülés a hazai...

Teljesült a hatodik Elliott hullám a gyógyszergyártó árfolyamánál.

Elesettnek nyilvánítható a 200 napos mozgóátlag a bankpapírnál.

Az esés utáni konszolidációt követően tovább mínuszok jöhetnek a távközlési...

A C hullám a 2700 forintos korábbi mélypont alá mutat az olajvállalat...

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Pluszban kezdett Európa »