Sikeres HP, felemás Lenovo

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A HP amerikai hardvergyártó vállalat a vártnál kedvezőbb eredményeket ért el az április 30-án zárult második negyedévben - derül ki a vállalat honlapján közzétett jelentésből. A kínai Lenovo forgalma eközben emelkedett, nyeresége pedig csökkent a vállalat 2016/17-es pénzügyi éve negyedik negyedévében éves összehasonlításban.

A HP számai

Az amerikai vállalat második negyedéves bevétele 12,39 milliárd dollár volt a tavalyi év azonos időszakában elért 11,59 milliárd dollár után, felülmúlva a 11,94 milliárd dollárt valószínűsítő elemzői várakozásokat. A második negyedéves részvényenkénti profit is magasabb volt a 0,39 dolláros elemzői várakozásoknál, 0,40 dollárt ért el. A személyi számítógépek és laptopok üzletág negyedéves bevétele éves összehasonlításban 9,6 százalékkal emelkedve, 7,66 milliárd dollárra nőtt.

A nyomtató és fénymásoló üzletág 2011 óta először jelentett bevétel-növekedést, döntően a HP Sprocket fotónyomtató modell sikerei miatt.

A HP tavaly ősszel 1,05 milliárd dollárért megvásárolta a Samsung Electronics dél-koreai elektronikai konszern nyomtató üzletágát. A Hewlett-Packard Company amerikai multinacionális információtechnológiai társaság 2015-ben vált szét két önálló vállalattá: a jogutód HP Inc. viszi tovább az alaptevékenységet, a személyi számítógép és a nyomtató üzletágat, míg a szerver és a vállalati szolgáltatások üzletágat a Hewlett-Packard Enterprise.

A kettéválás óta ez volt a HP legnagyobb akvizíciója, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy felrázza és megújítsa az 55 milliárd dolláros piacot jelentő, újításokra évtizedek óta képtelen nyomtató szektort. A HP e cél megvalósításában számít a Samsung által kifejlesztett A3 multifunkciós nyomtatóira, valamint azokra a termékeire, amelyek a mobil eszközök és a felhő alkalmazásának révén megkönnyítik a nyomtatást. A Samsung Electric azért döntött a nyomtató üzletág eladása mellett, mert az alaptevékenységére kíván koncentrálni.

A világelső Lenovo

A világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártó vállalata, a kínai Lenovo a márciussal záródó pénzügyi éve negyedik negyedévében 9,6 milliárd dollár, az előző évinél 4,9 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 107 millió dollár nettó nyereséget ért el, 41 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 180 milliónál. Az egész éves nyereség a tavalyi veszteséges év után 535 millió dollár volt a márciussal záródó pénzügyi évben, amely nem érte el az elemzői várakozásokat.

A cég negyedik negyedéves bruttó eredménye 10 százalékkal 1,37 milliárd dollárra csökkent, bevételarányos jövedelmezősége 14,3 százalék lett a negyedik negyedévben. A működési eredmény 70 százalékkal 74 millió dollárra csökkent.

Üzletáganként

A Lenovo mindhárom üzletága, az adatközpont, a mobil készülék, valamint a személyi számítógép nehézségekkel kellett, hogy szembe nézzen a negyedév folyamán. Egyebek mellett az alkatrészek hiánya okozott problémát, amely immár az akkumulátorok területére is kiterjedt, döntően amiatt, hogy egyre nagyobb az igény a járműveknél is az akkumulátorok iránt.

A személyi számítógép üzletág 6,7 milliárd dollár bevételre tett szert a negyedévben, 4,9 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbinál. A Lenovo a negyedév folyamán 14,4 millió személyi számítógépet értékesített világszerte, 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, 4 százalékponttal teljesítve túl az iparági átlagot.

A mobil készülék üzletágban a Moto és a Lenovo márkák együtt 19,7 százalékos forgalomemelkedést értek el az egy évvel korábbihoz képest Kínán kívül, az 1,7 milliárd dolláros bevétel 500 millió dollárral maradt el az előző negyedévitől. A negyedévben a vállalat Kínát nem számítva 11,3 millió okostelefont értékesített.

A szerverek, adattárolók, szoftverek gyártásával és szolgáltatások nyújtásával foglalkozó adatközpont üzletág 850 milliárd dollár bevétele 13,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól,

Kínában a Lenovo forgalma éves bázison 3 százalékkal 2,3 milliárd dollárra csökkent. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben 9,4 százalékkal 1,7 milliárd dollárra emelkedett a forgalom. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában éves bázison 5,9 százalékkal 2,6 milliárd dollárra emelkedett a bevétel. Az amerikai kontinensen a Lenovo 2,9 milliárd dollár forgalmat bonyolított pénzügyi éve negyedik negyedévében, 8,2 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbinál.

Ezt olvasta már?

DM-KER - Alaptőke nagysága és szavazati jogok száma »