Sosem volt még ilyen nyereséges a Sony

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Forgalomnövekedés mellett rekordnyereséget ért el pénzügyi éve első hat hónapjában félvezető üzletága eredményességének köszönhetően a japán Sony elektronikai konszern.

A Sony Corp. pénzügyi éve április-szeptemberi első felében rekordösszegű, 211,7 milliárd jen nettó nyereséget ért el, az egy évvel korábbinak a nyolcszorosát. A konszern konszolidált működési eredménye háromszorosára, 361,8 milliárd jenre emelkedett, ami szintén rekord. Az értékesítési árbevétel a pénzügyi év első hat hónapjában 3,92 ezer milliárd jen volt, 18,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az eredmény javulását a Sony elsősorban az egyebek között képszenzorokat is gyártó félvezető üzletága sikerének tulajdonítja. A bázisadatot némileg gyengítette, hogy a Sony tavaly áprilisban földrengés okozta károk miatt kénytelen volt leállítani egy képszenzor gyártó üzemét Kumamoto tartományban. Sikeresnek bizonyult a Sony PlayStation 4 játékkonzol és a vele együttműködő PlayStation VR virtuális valóság headset is.

Az eredmény első félévi javulása alapján a Sony éves előrejelzését is felfelé módosította és rekorderedményt helyezett kilátásba. A hároméves üzleti tervében a folyó pénzügyi évre előirányzott 500 milliárd jen helyett már 630 milliárd jen csoportszintű működési eredményre számít a Sony, ami több mint duplája a 2016 évinek és felülmúlja az 1997-ben 525,72 milliárd jenen elért történelmi rekordot is.

Nettó nyereségre vonatkozó előrejelzését 26 százalékkal emelte meg a Sony 380 milliárd jenre, bevételi előrejelzését pedig 2,4 százalékkal 8,5 ezer milliárd jenre. Az eredmény szempontjából várhatóan kedvezően alakul a jen árfolyama: a Sony éves tervében 112 jenes dollárárfolyammal számol a 2016-os 108,4 jenes átlag helyett.

Ezt olvasta már?

Remek napot futott Európa »