Stratégiai megállapodás az IBM Magyarországgal

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Budapest, 2013. január 11., péntek (MTI) - Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és az IBM Magyarország Kft. pénteken Budapesten, az erről szóló dokumentumot Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára és Veres Zsolt, az IBM Magyarország vezérigazgatója írta alá.

Az innováció mellett a szakképzés és a beszállítók témakörét felölelő megállapodás kapcsán Cséfalvay Zoltán kiemelte: a nagy múltú globális vállalat, az IBM világszerte több mint 400 ezer, többségében magasan képzett szakembernek ad munkát, 12 globális kutatóműhelyében nemcsak alkalmazott, hanem jelentős alapkutatások is folynak, és a cég több szabadalmat tudhat magáénak, mint a világ bármely más vállalata. Magyarországon is hosszú múltra tekint vissza az IBM, hiszen 1936 óta folyamatosan jelen van a magyar piacon, jelenlegi magyarországi vállalatainál mintegy 5000 embernek ad munkát, közülük mintegy 4000-en a magas hozzáadott értékű, minőségi szolgáltatási szektort erősítik, és 1000 körüli létszámmal működik az informatikai termelői bázis - tette hozzá az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta, hogy a cég innovációs tevékenysége sok ponton találkozik a magyar gazdaságpolitika törekvéseivel.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012 végén bocsátotta társadalmi vitára a Nemzeti Innovációs Stratégiát, amelynek fő célja a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítás és a kutatói helyek számának növelése. Elmondta: a kormány tavaly december 17-én határozatot hozott arról, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban az uniós fejlesztési források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kell fordítani, szemben a jelenlegi egyötödös aránnyal. Ezen belül a tervek szerint kiemelt szerep jut a kutatás-fejlesztés-innovációnak, amelyre uniós forrásból 2014-2020 között várhatóan 300-400 milliárd forintra lehet számítani, a fejlesztési programok irányító hatóságai pedig a 2014-2020-as időszakban a szakmailag illetékes minisztériumokhoz kerülnek.

A kormány az elmúlt esztendőben több intézkedést is hozott az innováció elősegítésére, a szabályozási környezetet kiszámíthatóvá tette, törvényileg meghatározta a kutatás-fejlesztés fogalmát, 2013. január 1-jétől pedig az állam elengedi a szociális hozzájárulási adót a cégeknél a legalább PhD fokozottal rendelkező kutatók után. Hazai és uniós forrásból a múlt évben 73 milliárd forintot pályázati lehetőséget hirdettek meg, ezek közül az államtitkár kiemelte a december közepén megjelent nagyvállalatoknak és egyetemi kutatóhelyeknek szóló 22 milliárd forintos lehetőséget három évre szólóan.

Veres Zsolt, az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy cégük 77 éve a magyar piac szereplője, és ez idő alatt folyamatosan fejlődtek, jelenleg négy vállalatuk van Magyarországon. Mint mondta, a kormánnyal kötött stratégia megállapodás elősegíti beruházói és informatikai szállítói szerepkörük fejlődését.

Ezt olvasta már?

Tetemes összeget fordítanak az osztrákok a tömegközlekedésre »