-->

Számos kihívás vár a Budapesti Értéktőzsdére

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) előtt álló legnagyobb kihívás a kínálati oldal erősítése, az új tőzsdei kibocsátások megvalósítása, valamint a vállalati szektor felkészítése a sikeres tőzsdei forrásbevonásra - mondta Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója a Concorde nemzetközi befektetői konferenciáján szerdán. Jaksity György, a Concorde Értékpapír alapító elnöke szerint a kibocsátással járó kötelezettségek gyakran elijesztik a vállalatokat.

Van még lehetőség

Végh Richárd a Concorde közleménye szerint az április 5-6-án, a budapesti és a bukaresti értéktőzsdék részvételével és támogatásával megrendezett, "Szemtől Szemben" konferencián kifejtette: elengedhetetlennek tartja a magyar tőzsde állami támogatását.

Gazdaságpolitikai szinten már eddig is történtek intézkedések a tőzsde fellendítésére (ilyen a szabályozott ingatlanbefektetési társaság kategória létrehozása), a következő lépés állami vállalatok tőzsdére bocsátása lenne. Nagy potenciált lát még a hazai magánbefektetői szektorban, más európai országokhoz képest ugyanis nagyon alacsony a hazai tőzsdei papírok aránya a befektetési portfóliókban.

Elijesztett cégek

Jaksity György szerint kulturális, gazdasági és gazdaságpolitikai okai is vannak annak, hogy a hazai piacon kevés a tőzsdei kibocsátás. Úgy vélekedett, 30 évvel ezelőtt talán túl nagy volt az optimizmus azzal kapcsolatban, mennyi időbe telik egy jól működő tőzsde, egy jól működő gazdaság kiépítése.

Az elmúlt években sok hazai vállalat számára számos forrásbevonási lehetőség rendelkezésre állt, így a tőzsde csak egy volt az alternatívák közül. Ráadásul szerinte a kibocsátással járó kötelezettségek gyakran elijesztik a vállalatokat - nem beszélve azokról, akik számára az adózási morál miatt kizárt a nyilvánosság és átláthatóság.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabályozott piacokon kívül zajló, információtechnológiai és robotikai innováció óriási hatással lesz a pénzpiacokra, amelynek mértékéről jelenleg csak találgatni lehet.

Optimista szomszédok

Ludwik Sobolewski, a Bukaresti Értéktőzsde vezérigazgatója elmondta, jelenlegi legfőbb céljuk az MSCI fejlődő piaci indexbe való bekerülés, amelyhez a kritériumokat egy-két újabb, a kritériumrendszernek megfelelő nagyobb tőzsdei bevezetéssel lehetne teljesíteni. Mindez a közeljövőben akár realitássá is válhat, hiszen hamarosan várható egy komoly nagyságrendű cég tőzsdére lépése a telekommunikációs szektorban, és még az idén megvalósulhat a Hidoelectrica privatizációja is.

Sobolewski optimista a román tőzsde jövőjét illetően, ugyanis, bár a befektetők körében egyelőre nem lehet eufóriáról beszélni, a román tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeinek ára határozottan emelkedik.

4IG 634 (-0,78 ) AKKO Invest 397 (-1,25 ) ALTEO 888 (-0,22 ) APPENINN 303 (-1,30 ) BIF 262 (-1,87 ) CIGPANNONIA 360 (-0,83 ) EHEP 1350 (-3,57 ) GSPARK 3470 (-0,57 ) MASTERPLAST 1320 (6,45 ) MOL 2062 (0,59 ) MTELEKOM 388 (-0,13 ) NUTEX 23 (0,65 ) OPUS 232 (-0,64 ) OTP 12000 (0,50 ) PANNERGY 738 (0,27 ) RABA 1010 (0,50 ) RICHTER 7200 (0,63 ) WABERERS 1095 (-2,23 )