Szárazság fenyegeti a részvénypiacokat

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Látszólag a Facebook padlózása döntötte halomba az indexeket, de lehet, hogy ennél is nagyobb a baj a részvénypiacokon.

Csúnya, 7 százalékos zuhanást szenvedett el a Facebook, miután kiderült, hogy egy adatelemző cég akár vissza is élhetett 50 millió felhasználó adataival, de mindenképp jogtalanul használta azokat az amerikai elnökválasztási kampánynak.

Kiszáradás fokozhatja a korrekciót

Valamennyi vezető index esett, a Facebook magával rántotta a technológiai szektort is, a Nasdaq majdnem két százalékos csökkenést könyvelhetett el – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője, hozzátéve: a mai nyitásban folytatódhat az esés, Ázsiában a harmadik napja csökkennek az árfolyamok.

A Goldman Sachs szerint, ha az aggodalmak és a pénzügyi törékeny helyzet tovább folytatódnak, a likviditás is kiszáradhat azokon a napokon, amikor esik a piac, ezzel fokozva a negatív korrekciók erősségét.

Megszűnőben a túlfűtöttség

Nem új keletű a Facebook sztori – emlékeztet az Erste kommentárja, hiszen régóta tudjuk, hogy az adatok elemzésével és a megfelelő híreket a megfelelő embereknek elküldve, a Cambridge Analytica beavatkozott a választásokba. Sőt, egyesek szerint a Brexitbe is besegítettek.

Az Erste elemzői szerint inkább az a túlfűtöttség van megszűnőben, amit korábban láthattunk. A tegnapi akcióval az S&P500 index éppen csak visszatért az emelkedő trendcsatornába, fölülről.

Halovány Oracle riport

Ráadásul még az Oracle jelentés sem segítette a technológiai részvényeket zárás után, mivel a vállalat a vártnál pesszimistább eladási trendeket jelzett előre a felhő-alapú termékek esetében. Az Equilor elemzői kiemelték, hogy a tavalyi 32 százalékos növekedést a területen mindössze 19-23 százalékos erősödés követheti idén.

Szintén negatív hírként látták a befektetők, hogy az új szoftverek iránti érdeklődés is megcsappant, 1,8 százalékkal. A hírekre a zárás utáni kereskedésben 7 százalék feletti esést szenvedett el az Oracle.

Ezt olvasta már?

A hét végére elromlott a kedv New York-ban »