Szárnyra kapnak az aranypapírok?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszült viszony a befektetők idegeit is megtépázza, ezért keresnek menekülőeszközöket. Az amerikai államkötvények alacsony hozama miatt sokan az arany felé fordultak. A 24/7 Wall St. segítségével megnézzük, melyik "aranyos" részvényben van potenciál.

Agnico Eagle Mines

A Wall Street egyik kedvenc aranykitermelője. A kanadai vállalat 1957 óta foglalkozik nemesfémek kitermelésével. Nyolc bányával rendelkezik Kanadában, Mexikóban és Finnországban, emellett feltárási és fejlesztési tevékenységet is végeznek ezen országok mellett az USA-ban és Svédországban.

A vállalat hosszú távú stratégiájának köszönhetően kisebb a kitettségük az arany árának. Az Agnico Eagle 1983 óta minden évben fizetett osztalékot. A cég erős második negyedévet jelentett, az előrejelzések szerint növekedett az árbevétel, 2 százalékkal éves alapon.

A cég 0,9 százalékos osztalékot fizet a nyereség után. A Merrill Lynch célára 56 dollár, az elemzői konszenzus 56,06 dollár. A keddi napot 46,86 dolláron zárták a részvények.

Goldcorp

A Goldcorp igazi csúcstechnológiai vállalat szilárd bevételekkel és mérleggel. Ipari és nemesfémek kutatásával, feltárásával, kitermelésével foglalkoznak Kanadában, Mexikóban, az Egyesült Államokban, Közép- és Dél-Amerikában. Elsősorban az arany, ezüst, réz, ólom és cink lelőhelyekre terjed ki a tevékenységük.

Wall Street-i elemzők szerint a vállalat mérlege, a növekedési kilátások, a jó profittermelő képesség nagyon vonzó lehet a befektetőknek. A Goldcorp az elmúlt években új bányatervet dolgozott ki, csökkentette a kiadásokat és értékesített több eszközt is, így a legjövedelmezőbb üzletágakra fókuszál. A változásoknak köszönhetően alacsonyabb költségű és hosszabb élettartamú bányákat üzemeltetnek.

A vállalat második negyedéves eredménye is jobb lett a várakozásoknál. Részvényenként eredménye 0,12 dollár lett, 8-9 centtel több az elemzői várakozásoknál. Az aranyértékesítés is növekedett, 2017-re 2,5 millió uncia a tervezett mennyiség. Az alacsonyabb kiadási szint mellett idén pozitív cash flow-val zárhatnak.

A Goldcorp 0,6 százalékos osztalékot fizet a nyereség után. A Merrill Lynch célára 20 dollár, az elemzői konszenzus 16,83 dollár. A keddi kereskedési napot 12,91 dolláron zárták a részvények.

Newmont Mining

Az egyik legnagyobb bányavállalat a konzervatívabb befektetők kedvence. A Newmont Mining Corp. a világ egyik vezető arany- és réztermelője. 29 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Ghánában, Peruban, Indonéziában és Suriname-ben. A Newmont az egyetlen aranygyártó az S&P500 indexében.

A cég egyik nagy reménysége a Suriname-ben található Merian aranybánya. 2014-ben kezdték építeni, 2016-ban már a kitermelés is megindult. A Newmont szerint a Merian 5,1 millió uncia aranykészlettel rendelkezik, és az éves termelés átlagosan 400 ezer és 500 ezer uncia arany között várható az első öt évben.

A vállalat 0,46 dolláros részvényenkénti nyereséget ért el a második negyedévben, ez jóval meghaladta a 0,26 dolláros konszenzusos elemzői várakozásokat. 2017-ben 5,00-5,40 millió uncia nemesfémet bányászhatnak az előrejelzésük szerint. A nettó adósságállomány 2013 óta 70 százalékkal csökkent, idén június végén 1,52 milliárd dollárt tett ki.

A Newmont részvényesei 0,82 százalékos osztalékra számíthatnak. A Merrill Lynch célára 47 dollár, az elemzői konszenzus 40,47 dollár. A keddi kereskedési napot 36,50 dolláron zárták a részvények.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Már 334 forintnál többet kell adni az euróért »