Sztrájkolnak az iPhone 5-öt gyártók

| forrás:
mtieco
| olvasási idő: kb. 1 perc

Becslések szerint 3-4 ezer dolgozó lépett sztrájkba Kínában, az Apple cég iPhone 5-ös okostelefonját összeszerelő gyártósorokon.

A New York-i székhelyű China Labor Watch szervezet beszámolója szerint a munkabeszüntetés pénteken kezdődött a tajvani Foxconn Techology Group csengcsoui (Zhengzhou) gyárában, az északközép-kínai Honan (Henan) tartományban. Az Apple legnagyobb beszállítójának üzemében több gyártósor egész pénteken állt a dolgozók tájékoztatása szerint. "A sztrájkot az okozta, hogy a munkásokra túl nagy nyomás nehezedik" - mondta Li Csiang (Li Qiang), a nonprofit munkajogi szervezet egyik igazgatója. Közlése szerint a Foxconn túlságosan szigorú minőségi követelményeket állított a munkások elé, anélkül, hogy biztosította volna számukra a megfelelő szakirányú ismeretek és fogások elsajátítását.

Elégedetlenséget váltott ki közöttük az is, hogy az év leghosszabb kínai ünnepe, a hétfőig tartó nyolcnapos Aranyhét alatt is dolgozniuk kell. Az incidens tovább fékezheti a legújabb iPhone okostelefon eladásait. Az Apple korábban azt közölte, hogy világszerte hiány mutatkozik az iPhone 5-ös készülékek utánrendeléseinél, miután a múlt hónapban rekordmennyiséget, 5 millió darabot értékesítettek a készülékből. A kaliforniai társaság kiélezett versenyben van a dél-koreai Samsung Electronics Co.-val, hogy melyikük lesz a világ legnagyobb okostelefon-gyártója.