Tarolt a Sony

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Rekorderedményt ért el tavaly a japán Sony Corp. elektronikai konszern, elsősorban félvezető üzletága kiemelkedő teljesítményének köszönhetően.

Rekorderedmény született

A márciussal zárt 2017-es pénzügyi évben 734,86 milliárd jen (5,55 milliárd euró) működési eredményt ért el a Sony Corp., két és félszeresét az előző évinek. A tavalyi működési eredmény meghaladta az 1997-ben 525,72 milliárd jenen beállított eddigi rekordot. A Sony nettó nyeresége hatszorosára, szintén új rekordra emelkedett, 490,79 milliárd jenre (3,71 milliárd euró).

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A Sony tavalyi nyeresége tíz évvel ezelőtti rekordot döntött meg. Az elektronikai konszern értékesítési árbevétele 12,4 százalékkal, 8,54 ezer milliárd jenre (64,5 milliárd euró) emelkedett a 2017/2018-as pénzügyi évben. A legjobb teljesítményt a konszern félvezető üzletága érte el tavaly, 164 milliárd jen működési eredménnyel a 2016-os 7,8 milliárd jen veszteség után.

Szerintük átmeneti a csökkenés

A Sony arra számít, hogy a tavalyi rekordév után a folyó pénzügyi évben a működési eredmény a telítődő mobiltelefon piac egyre kisebb képszenzor szükséglete miatt 8,8 százalékkal, 670 milliárd jenre csökken.

Hiroki Totoki pénzügyi igazgató azonban hangsúlyozta: a képszenzor piac forgalomcsökkenése csak átmeneti, mivel a kereslet az okostelefonokról hosszabb távon a biztonsági kamerák és az önvezető járművek kameráinak a gyártására tevődik át.

A folyó pénzügyi évben a jen erősödése teljes egészében felemészti majd a Sony külföldi piacokon elért nyereségét a pénzügyi igazgató szerint. Közölte: a Sony az idén 105 jenes dollárárfolyammal számol a tavalyi 110,9 jenes átlag után. A csoport nettó nyeresége ennek megfelelően 2,2 százalékkal, 480 milliárd jenre csökken a tavalyinál 2,9 százalékkal alacsonyabb 8,3 ezer milliárd jenes értékesítési árbevétel után.

Ezt olvasta már?

A csúcsról fordultak le a Magyar Suzuki eladásai »