Terjeszkedik a MOL Norvégiában

| olvasási idő: kb. 1 perc

A MOL-csoport Norvégiával bővíti tevékenységi területét, miután megvásárolja az Ithaca Petroleum Ltd-tól az Ithaca Petroleum Norge 100 százalékos tulajdonrészét. A vételár 60 millió dollár, amelyet működési cash flowból finanszíroznak.

A vállalat aktív portfolió menedzsment stratégiájának megfelelően a MOL és az Ithaca Petroleum Ltd. adás-vételi szerződést kötött az Ithaca Petroleum Ltd. 100%-os tulajdonában levő Ithaca Petroleum Norge ("IPN") megvásárlásáról - közölte az olajipari cég a BÉT honlapján.

Kutathat a MOL

Az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora. A többségében kőolajat tartalmazó portfolió nettó 600 MMboe-t meghaladó, kockázattal nem súlyozott földtani vagyont foglal magában. A vállalt munkaprogram három kutatófúrás lemélyítését tartalmazza 2015-ben és 2016-ban. A területen nagy tapasztalattal rendelkező IPN kutatási csapat átvétele szintén az ügylet része.

A tranzakció megvalósítása kiváló lehetőséget jelent a MOL számára a Norvégiába történő belépésre, az északi-tengeri jelenlét kiterjesztésére és a nemzetközi kutatási portfolió kiszélesítésére egyaránt. A MOL célja a norvégiai portfolió bővítése és további eszközök, licenszek megszerzése az IPN bevonásával. Az IPN operátori előminősítéssel rendelkezik Norvégiában, így a cég megvásárlása nagymértékben hozzájárul azon célunk eléréséhez, hogy a térség elismert tengeri operátorává válhassunk. A MOL további szinergiákat realizálhat figyelembe véve, hogy a vállalat már most is jelen van az Északi-tengeren, az Egyesült Királyságban.

Még kell az engedély

A cég teljes vételára 60 millió dollár, amely jövőbeli szénhidrogén találat(ok) esetén maximum további 30 millió dollárral növekedhet. Az akvizíciót a csoport teljes egészében működési cash-flow-ból finanszírozza.

A tranzakció zárásának további feltétele a norvég Szénhidrogén és Energiaügyi Minisztérium jóváhagyásának megszerzése.

Alexander Dodds, a kutatás-termelés ügyvezető igazgatója elmondta: "Azáltal, hogy kiterjesztjük jelenlétünket Norvégiára, amely az egyik leginkább befektetőbarát működési környezetet biztosítja, újabb jelentős lépést teszünk kutatási-termelési stratégiánk megvalósításának irányába. Növekszik kitettségünk az alacsony kockázatú északi-tengeri térségben, ahol kitermelési- és tudásközpontot építünk ki a teljes kutatási-termelési értéklánc mentén. Mindezek megfelelő alapot nyújtanak hosszú távú régiós céljaink eléréséhez."

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Fontos támasztól emelkedett el a MOL »