Több mint 20 szálloda kerülhet Mészárosék kezébe

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Több lépcsőben megvalósuló tőkeemelésről határozott a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A várhatóan 2018. február 28-ig lezáruló folyamat eredményeként szállodavásárlások, illetve üzletrészek és követelések apportjával a tőzsdei vállalat közvetlen módon, valamint konszolidációs körébe tartozó társaságokon keresztül összesen 18 magyarországi és további 5 külföldi szálloda tulajdonosa lesz. Az akvizíciókkal és apportként a társaság tulajdonába kerülő szállodák, illetve Hunguest Hotels értékét a Konzum Nyrt. új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, a tőzsdei vállalat saját tőkéje az előzetes számítások szerint 30 milliárd forinttal növekedhet.

A Konzum Nyrt. igazgatósága a részvényesek szempontjából jelentős döntéseket hozott keddi ülésén, amelyek eredményeként 2018. február 28-ig több tranzakció megvalósításával tekintélyes mértékben - a várakozások szerint 30 milliárd forinttal -  növekszik a társaság saját tőkéje, illetve tovább javul jövedelemtermelő képessége. 

Nagy változások

A BÉT honlapján közzétett határozat szerint az igazgatóság hozzájárul, hogy a Konzum PE Magántőkealap a KZBF Invest Kft.-ben lévő 10 százalékos, a KZH Invest Kft.-ben meglévő 100 százalékos, valamint a Holiday Resort Kreischberg-Murau Gmbh. 100 százalékos üzletrészeinek apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben.

A KZBF Invest és a KZH Invest megszerzésével közvetett módon a tőzsdei társaság tulajdonába kerül a 14 belföldi szállodát tulajdonló Hunguest Hotels Zrt., a Holiday Resort Gmbh apportjával pedig az osztrák síparadicsomban működő négycsillagos, 91 szobás Hotel Relax Resort Kreischberg wellness hotel.

Új részvények

A tranzakció értékének megállapításához a Konzum Nyrt. nemzetközi szakértőt kér fel. A szakértői értékelés alapján meghatározott vagyon ellenértékét a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum PE Magántőkealap számára.

Az igazgatóság a részvényesek érdekeinek figyelembevételével a hétfői záró árfolyamon, 3.141 forintban határozza meg a zárt körben forgalomba hozni kívánt új részvények kibocsátási értékét. A tranzakcióval érintett társaságok a Konzum Nyrt. konszolidációs körében működnek tovább. 

Az igazgatóság döntött továbbá, hogy a fentiekkel azonos feltételekkel a Wellnesshotel Építő Kft. a tulajdonában lévő egerszalóki négy csillagos Hotel Saliris Resort, valamint a muraui Ferien Hotel apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben.

Az apport ellenértékét a Konzum Nyrt. új részvények kibocsátásával fedezi oly módon, hogy az igazgatóság a hétfői záróárfolyamon 3.141 forintban határozta meg az új részvények kibocsátási értékét. 

Vásárlás

Az igazgatóság keddi ülésén arról is határozott, hogy a Konzum Nyrt. megvásárolja a Forrás Nyrt. és az Arago Zrt.  érdekeltségében lévő Ligetfürdő Kft.-t.

A társaság tulajdonában van a szegedi négy csillagos Forrás Hotel és Magyarország legnagyobb gyógy-, wellness- és élményfürdője a Napfényfürdő Aquapolis, a montenegrói négy csillagos Sun Resort, továbbá két Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban fekvő szálloda, a Hotel Heiligenblut, illetve a Post Hotel.

A közel 14 milliárd forintos tranzakció ellenértékét a Konzum PE Magántőkealap készpénzben, illetve a tulajdonában lévő Konzum és Opus Global Nyrt. részvényeivel egyenlíti ki a tőzsdei társaság helyett, majd az eladók felé teljesített vételár-követeléssel tőkét emel a Konzum Nyrt.-ben. A Konzum PE Magántőkealap követelését a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, szintén a hétfői 3.141 forintos záróárfolyamon meghatározott értéken. 

Februárig tarthat a folyamat

A fenti tranzakciók a versenyjogi eljárások és banki jóváhagyások függvényében 2018. február végéig zárulhatnak. A közvetlen és közvetett formában a Konzum Nyrt. a tulajdonába kerülő szállodaportfóliót a Hunguest Hotels Zrt üzemelteti a továbbiakban. 

Előzetes számítások szerint a tranzakciósorozat lezárásával megvalósuló tőkeemeléssel a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot, és az új részvények kibocsátásával együtt a forgalomba lévő összes Konzum részvény száma összesen körülbelül 30 millió darabra nő majd. 

A tranzakciósorozat eredményeként a Konzum Nyrt.-be kerülő vagyonelemek további fundamentumokkal erősítik a tőzsdei társaságot, emellett a vállalat jövedelemtermelő képességét is jelentősen megnövelik. 

Együttműködéssel erősít a BÉT két szereplője
A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum Nyrt.) 350 forintos részvényárfolyamon, 8.213.107.000 forintos tőkeemeléssel 24,85 százalékos tulajdont szerezhet a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben (CIG Pannónia Nyrt.). A BÉT honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatás szerint a Konzum PE Magántőkealap emellett új részvények forgalomba hozatalával 3.000 forinton rögzített árfolyamon 1.368.851 darab részvényt értékesít a CIG Pannónia Nyrt.-nek.

Ezt olvasta már?

Vidéken a járvány alatt sem csökkent a plázalátogatási kedv »

4IG 630 (-1,25 ) AKKO Invest 462 (-0,97 ) DELTA 98 (-2,39 ) Duna House A 3060 (0,66 ) KULCSSOFT 1520 (0,66 ) MOL 1837 (-1,18 ) MTELEKOM 385 (0,39 ) NUTEX 31 (1,45 ) OPUS 255 (-0,78 ) ORMESTER 11500 (-4,96 ) OTP 11070 (-1,25 ) OTT1 192 (-0,52 ) PANNERGY 618 (-1,90 ) RICHTER 6785 (-0,51 ) TAKAREK 484 (0,83 ) WABERERS 902 (0,22 )