Története legnagyobb akvizíciójára készül az Intel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A mikroprocesszorokat gyártó Intel Corp. megvásárolja a programozható logikai berendezések és félvezető áramkörök tervezésével foglalkozó amerikai Altera Corp. vállalatot.

A vételár 16,7 milliárd dollár, az Altera részvényesei 54 dolláros árfolyamon adják el részvényeiket. Az akvizíció a legnagyobb lesz az Intel 47 éves történetében. A tranzakció lezárására hat-kilenc hónapon belül kerülhet sor. A tervet mindkét vállalat felügyelőbizottsága elfogadta.

Az Intel a személyi számítógépek és szerverek piacán a legnagyobb integrált áramkörgyártó vállalat, az Altera pedig a mobil hálózati berendezésekben és az autóiparban használt félvezető áramkörök terén az egyik legnagyobb piaci szereplő. A két vállalat már hosszú ideje folytat együttműködést egymással, az Intel áramköröket gyárt az Altera számára, míg az utóbbi csak azok tervezésével foglalkozik, a gyártást más vállalatoknál rendeli meg.

A kivásárlási árfolyam nagyjából megfelel annak, amit az Altera egy korábbi tárgyalási fordulóban, az idén áprilisban elutasított, de 11 százalékkal haladja meg a papír pénteki tőzsdei záróárfolyamát.

Amióta a Wall Street Journal március végén először beszámolt a két cég között folyó tárgyalásokról, az Altera részvényének árfolyama már 56 százalékkal emelkedett. Az Intel részben forgóeszközeiből, részben hitelekből kívánja finanszírozni a vásárlást.

Ezt olvasta már?

Az MVM Csoport bevásárol a cseheknél »