Tovább erősített az Altera

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Stabilan nyereséges, és történetének legerősebb háromnegyed évét zárta idén az Altera Vagyonkezelő Nyrt.: a cég adózás előtti eredménye közel 40 százalékkal 78 millió forintra nőtt 2014 hasonló időszakához képest, adózott eredménye pedig 51,6 millió forintról 70,7 millió forintra emelkedett - közölte a társaság.

Sikeres kötvényértékesítés

A közleményben Szabó Barnabás, az Altera igazgatóságának elnöke kifejtette, a nyereség legnagyobb része a 2014 negyedik negyedévében vásárolt ukrán Eximbank-kötvények tízmilliós nyereséggel történő értékesítéséből származik. Az Altera a jövőben is keresi a piaci "félreárazásokat", legyen szó akár extrém alul- vagy felülárazott termékekről - tette hozzá.

A 2015-ös növekedésnek köszönhetően a cég tőkéje szeptember végére 813,9 millió forintra nőtt, mintegy 10 százalékkal meghaladva a tavaly év végit. Az összeg több mint négyszerese a társaság 2012-es 200 milliós saját tőkéjének. A társaság mérlegfőösszege a harmadik negyedév végén 5,5 százalékos éves emelkedéssel 935,7 millió forintot tett ki. Szabó Barnabás hangsúlyozta: az első 9 hónap nyereségét növelték korábbi sikeres ügyletek, így a Danubius- és ÉMÁSZ-részvénycsomagok értékesítése, és a profitnövekedéshez jelentősen hozzájárult a GoPro és a JinkoSolar-papírokkal kereskedés is.

Volt, amin buktak

A 78 millió forintos adózás előtti eredmény különösen kiemelkedő, miután ez alatt az időszak alatt a társaság a BTel kötvényein 31,9 millió forintos értékvesztést is elszámolt - mutatott rá a cégvezető. Az Altera 2015. április 20-án felszámolási eljárást indított a BTel ellen a Kecskeméti Törvényszéken. Két nappal később a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a BTel tőzsdei részvényeinek és kötvényeinek kereskedését, és a cég papírjait június 3-án végleg törölték a tőzsdei regiszterből.

A 2012-ben alakult Altera mára mintegy 100 részvényessel rendelkező befektetési vállalat, a cég papírjaival a BÉT standard kategóriájában kereskednek. A részvények utolsó, november 30.-i záró ára 2450 forint volt. Az elmúlt egy évben az Altera-részvények legmagasabb ára 2585 forint, legalacsonyabb ára 2050 forint volt.

Ezt olvasta már?

Hónapról hónapra egyhelyben álldogál az Oracle »