Tovább zuhanhat az olaj ára

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Érdemes megvizsgálni a jelenlegi piaci trendeket. Szakértők szerint az olaj és kanadai dollár árfolyama is eshet a következő pár napban.

Március végén fordulat jött az olajban, a február közepén indult emelkedő trend megtört, esés jöhet a kurzusban. A kanadai dollár nyersanyag-kapcsolt deviza, elsősorban az olaj árfolyammozgását követi le, itt is eshet a kurzus - Varga Zoltán, elemző, Equilor Befektetési Zrt.

Nagy a várakozás, hiszen korábban a katari energiaügyi minisztérium azt közölte, hogy 12 olajtermelő ország jelezte részvételét a két hét múlva esedékes dohai olajcsúcson. Az olajpiac igazi átalakulása ugyanis még csak most kezdődik, rövid távon ingadozó, hosszabb távon pedig stabil olajárakra lehet számítani a forbes.com hírportál szerint.

Pénteken így változtak az árak
Bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát és bruttó 3 forinttal csökkentette a gázolaj árát pénteken a Mol Nyrt.

Az euró is megindulhat lefelé

Két fontos szereplő, Mario Draghi EKB-elnök és az igazgatóság belga tagja, Peter Praet között újabban sajátos munkamegosztás alakult ki, ugyanis míg az előbbi rendre azt mondja, hogy az európai jegybank nem csökkenti a kamatokat, sem az irányadó rátát, sem az 1 napos betét kamatát, addig az utóbbi olyanokat szokott szólni, hogy nem lehet kizárni a kamatvágás lehetőségét.

Mindez azért is érdekes, mert korábban Yellen szavai a dollár gyengüléséhez vezetett, emiatt az EKB újra léphet - Simon Fasdal, a Saxo Bank egyik vezetője szerint. Az elemző azt is megállapítja, hogy a jelenlegi helyzet különösen erős támogatást jelent az európai eszközök számára. Az Európai Központi Bank mennyiségi lazítási (QE) programja együtt a Fed galambjellegű intézkedéseivel és megnyilvánulásaival jelentősen hozzájárul az európai állampapírok és kötvények áremelkedéséhez.