Továbbléphet a Mol Kurdisztánban

| olvasási idő: kb. 1 perc

A MOL Kalegran, a MOL 100%-os leányvállalata, megállapodott a Kurdisztáni Természeti Erőforrások Miniszterével a kurdisztáni Akri-Bijeel blokk mezőfejlesztési tervével kapcsolatban. A terv végső formáját a soron következő vezetői ülésen véglegesítik. A mezőfejlesztési terv két kereskedelmi értékű találat, a Bijell és a Bakrman körüli területre vonatkozik - tájékoztatott a Mol.

A jóváhagyott fejlesztési program az olajtársaság témában kiadott közleménye szerint két fázisból áll, és lehetővé teszi olyan fontos tényezők megállapítását, mint például a kitermelhető szénhidrogén aránya.

Napi 50 ezer hordóra növelnék a termelést

A próbatermeltetéshez szükséges felszíni létesítmény napi 10 ezer hordó kapacitással jelenleg is zavartalanul üzemel a Bijell területen. A MOL szándékában áll további bérelt, átmeneti felszíni létesítmények üzembe állítása annak érdekében, hogy a termelés 2015-ben a két területről összesen elérje a napi 35 ezer hordós szintet.

Jelentős lépés a kiemelt fontosságú régióban

Alexander Dodds, a MOL-Csoport kutatás-termelés ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az Akri-Bijeel blokk mezőfejlesztési tervéről megállapodás született, melynek kidolgozását személyesen követtem annak kezdetétől. A mai nap egy jelentős lépés a Csoport számára ebben a kiemelt fontosságú régióban, mely nem történhetett volna meg a Természeti Erőforrások Minisztériumának támogatása nélkül. Továbbra is együttműködünk partnereinkkel annak érdekében, hogy elérjük ambiciózus kitermelési céljainkat. Megerősíteném továbbá a MOL-csoport azon szándékát is, mely szerint a jövőben tovább növeljük befektetéseinket a kurdisztáni régióban, különösen figyelembe véve azt is, hogy a természeti erőforrások minisztere a befektetők számára vonzó gazdasági környezetet alakított ki.”

Azt követően, hogy meghatározzák a szükséges kutak számát és a megfelelő infrastruktúrát, melynek része egy export csővezeték és egy központi termeltető üzem is, a társaság szándéka a termelés legalább napi 50 ezer hordós szintre növelése 2017-18-ra.

Tevékenység Kurdisztánban

A MOL Kalegran, amely a MOL 100%-os leányvállalata, 2007 óta működik Kurdisztánban az Akri-Bijeel blokk operátoraként. Irak Kurdsztáni Régiója meghatározó szerepet játszik a MOL Közel-Kelet-Afrika régióbeli stratégiájában, és jelentősen hozzájárul a társaság kiegyensúlyozott kutatás-termelési portfoliójához.

Dr Ashti Hawrami, a Kurdisztáni Regionális Kormány Nemzeti Erőforrások Minisztere elmondta: „A projekt nagyban hozzájárul majd a minisztérium által célként kitűzött egymillió hordós napi kőolaj-termelési szint eléréséhez, és nagymértékben támogatja költségvetésünket.”