-->

Jól kezdik a hetet a tőzsdék

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken hétfőn.

A londoni FTSE-index 0,35 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,84 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,58 százalékos pluszban nyitott. Milánóban 1,07 százalékos, Madridban pedig 0,71 százalékos emelkedéssel indult a kereskedés. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,95 százalékos nyereségben nyitott. 

Az eurót 1,1682 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel kilenc órakor, a pénteki záráshoz képest 0,19 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2,33 pontos emelkedéssel, 35 955,01 ponton nyitott hétfőn, vagyis a pénteki záró értékéhez képest 0,01 százalékkal erősödött, alig változott.

Hogy áll most európa?

A Financial Times című londoni gazdasági napilap értesülései szerint az UniCredit olasz bank fúzióra készül francia versenytársával, a Société Générallal. A tervet hivatalosan még nem hagyták jóvá, de Jean-Pierre Mustier, az UniCredit francia vezérigazgatója hónapok óta igyekszik előrevinni ezt az elgondolást.

A brit Clydesdale és Yorkshire Bank vasárnap bejelentette, hogy javította a Virgin Money bankra tett vételi ajánlatát. Ha az ügyletet nyélbe ütik, azzal Nagy-Britannia hatodik legnagyobb pénzintézetét hozzák létre. A Les Échos francia napilap pedig azt írta, hogy a francia kormány fontolgatja az Air France-KLM légitársaságban birtokolt 14,3 százalékos részesedésének eladását az AccorHotels francia szállodacsoportnak.

Angela Merkel német kancellár egy vasárnap megjelent nyilatkozatában támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök egyes elgondolásait az euróövezeten belüli nagyobb szolidaritás megteremtéséről, de elutasította Olaszország államadósság-szolgálatának enyhítését, mondván, hogy az eurózónán belüli egység nem jelenti azt, hogy egy adósságot megosztó blokká kell átalakulni.

Mit hozhat a nap Budapestnek?

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az MTI-nek azt mondta: az OTP és a Mol emelkedésének hatására hétfőn a BUX-index is növekedhet a pozitív nemzetközi hangulatot követve.

Felidézte, hogy a múlt hét vége felé pozitív fordulat következett be a nemzetközi és a magyar részvénypiacon, és szerinte ez a tendencia folytatódhat.

A hétfő hajnali ázsiai kereskedésben is jelentős emelkedés látható, a magyar részvények közül pénteken az OTP a lélektani 10 ezer forintos szint felett tudott zárni, ezzel megnyílt az út, hogy tovább kapaszkodjon a banki részvény árfolyama. A Mol is nagy fordulatot mutatott pénteken, az olajipari papír árfolyamában is folytatódhat az emelkedés - mondta Kiss Nicholas.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank tőzsdei üzletkötője szerint érdemi elmozdulás nem várható hétfőn a pénteki záróértékhez képest, szerinte közepes forgalomban oldalazó kereskedés jöhet. Felhívta a figyelmet arra, hogy délelőtt eurózónás, délután pedig amerikai makroadatok befolyásolhatják a kereskedést.

Távol-Kelet és olajpiac

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin emelkedtek hétfőn az árfolyamok, követve New Yorkot, amely erős pluszban zárt pénteken a vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatok nyomán.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,39 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,36 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,59 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést. A vezető sanghaji index 0,52 százalékos pluszban zárt, a hongkongi Hang Seng pedig 1,68 százalékos nyereségben állt egy órával a kereskedés zárása előtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog. A legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,09 százalékos mínuszban, 76,72 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 0,05 százalékos pluszban, 65,84 dolláron forgott.

Ez történt a múlt héten

Pénteken emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A nap nyerteseiként Milánóban 1,49 százalékkal, Madridban pedig 1,76 százalékkal nőtt az irányadó index értéke. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,31 százalékkal, 7701,77 pontra, a frankfurti DAX-index pedig 0,95 százalékkal, 12 724,27 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,24 százalékkal, 5465,53 pontra emelkedett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,01 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,04 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 mutató pedig 1,23 százalékkal ment feljebb.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 595,85 pontos, 1,69 százalékos emelkedéssel, 35 952,68 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 66 forinttal, 2,56 százalékkal 2644 forintra erősödött, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 270 forinttal, 2,76 százalékkal 10 070 forintra nőtt, forgalmuk 5,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,20 százalékkal 420 forintra emelkedett, forgalma 471,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 105 forinttal, 1,96 százalékkal 5245 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.