Tőzsdegyári Munkás helyett - Tőzsdézz kényelmesen!

| olvasási idő: kb. 2 perc

A sorozat előző részének a végén megjelent a tudásunkat támogató eszköz fogalma, mint segítő kéz a kereskedéshez. Ahhoz, hogy stabilan pénzt keressünk, az elején minden segítségre szükségünk lesz. Kezdetben nincs meg az a rendező elv, ami a bejövő információkat egységes tudássá rendezi.

A sorozat és a benne lévő háttéranyagok a saját számlás kereskedőknek igyekszik olyan iránymutatást adni, hogy könnyebben túljussanak a kezdeti nehézségeken. Többféle nehézségű út van, és mindenki azt szeretné, hogy ne a nehezbben járhatóakon kelljen küzdenie. Ahhoz hogy különbséget tudjunk tenni az utak között, alapinformációkra van szükségünk.

Mielőtt belemegyünk a konkrét stratégiákba, és hogy azok értéke beazonosítható legyen, meg kell ismerni bizonyos rendező elveket. A címben megfogalmazott gondolat is egy ilyen: a Tőzsdézz kényelmesen! (Sokan talán kereskedő robotokra gondolnak ennek hallatán, de nem erről van szó!)

Hagyományos tőzsdei körökben, első hallásra talán szokatlan kifejezés, de a sok éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy ez az érzelmi állapot az, amelyik a tartós siker alapja.

Sok érzelmi megközelítésről lehet hallani, hogy „legyél a lelkesedés állapotában”, vagy „az a jó trade, amelyik unalmas”, amelyek a tradelés bizonyos pillanataira igazak lehetnek, de a legjobb, ha a kereskedést, összességében kényelmesen tudjuk elvégezni.

Szemléletesebb, ha megismerjük a két ellentétes oldalát ennek a rendező elvnek:

A Tőzsdegyári Munkás

A Tőzsdegyári munkást az időhiány, agyonhajszoltság mellett váltakozó szolid siker vagy sikertelenség jellemzi. Ebből úgy próbál kitörni, hogy még nagyobb energiával csinálja ugyanazt, ami már korábban sem működött megfelelően.

Daytraderként

Napi 6-8 órát ül a monitor előtt, mely energiáit teljesen leszívja. Több instrumentumot próbál figyelni, ide-oda kapcsolgat a chartok között, hogy ne kelljen túl sokat tétlenül várnia. Így is naphosszat várja az ideális szituációkat.

Az automatizált kereskedőkkel versenyezve próbál nem túl nagy késéssel a piacra lépni. Feszült pozíciókövetés következik, néha órákon át várva az eredmény vagy az eredménytelenség megszületését.

Ezek után igazán lehangoló veszteségben zárni. A nyereségek pedig akkora katarzist jelentenek számára, hogy az napra már örömmel menekül a „munkapad” mellől.

Napon túli traderként

A másnapi kereskedés előtt részletes chart elemzéseket készít. Minden nap végiglapozza mind a 2-300 kedvenc papírját, hogy másnapra kiválaszthassa az ideális trade szituációkat.

A jónak tűnő eseteknél hosszas chartelemzésbe bonyolódik, előszedve minden általa ismert technikai elemzési eszközét, hogy megerősítést nyerjen döntésének helyességéről.

Akármennyire is igyekszik, utólag sokszor úgy tűnik, hogy nem sikerült megtalálnia a jól mozgó papírokat. Amiket ő választott ki, azok mintha gyengébben teljesítenének, mint a többiek. Ezért megpróbál még több papírt követni és még alaposabban az elemzésekre koncentrálni.

 A Kényelmes Trader

Kényelmes Trader az tud lenni, aki maximálisan kihasználja a modern technika adta lehetőségeket. A rabszolgamunkát ráhagyja a számítógépekre, ezáltal több ideje marad megalapozott döntéseket hozni.

Daytraderként

Kényelmes Trader gépe a kiválasztott időszakban a folyamatosan figyeli a piacot. Önmagát „készenléti állapotra” kapcsolhatja és intézheti az egyéb ügyeit.

Amennyiben ígéretes kereskedési szituációt talál a gépe, akkor a kapott figyelmeztető jelzéskor a Kényelmes Trader leül a gépe elé, és szükség szerint a piacra lép. Az Adaptív Stop/Target használata miatt a nyitott pozíciókat nem kell folyamatosan követnie, csak a következő jelzéskor fog újra odafigyelni.

Mivel gépe órák elteltével is ugyanolyan türelemmel figyeli a piacot, a Szabad Trader nem marad le a ritkán jelentkező ideális beszállási pontokról, és a pozíció követés feszült folyamata sem terheli.

Napon túli traderként

Részvényekel, napi záró adatok alapján kereskedik. Harminc perccel a piac zárása előtt elindítja a gépét, amely automatikusan letölti az új piaci adatokat, és átnézi őket – ideális belépési pontok után kutatva.

Pár perccel az indulás után bevásárol a megkapott listából felkínált legjobb paraméterű papírokból. Az Adaptív Stop/Target segítségével beállítja a tervezett trade kiszállási pontjait.

A korábbról meglévő pozícióin a stratégia függvényében átállítja a Stop ill. Target értékeket.

Fél órával a zárás után leadminisztrálva, a következő napot előkészítve bezárja a gépét. Ezt még abban az esetben is meg tudja tenni, ha két különböző stratégiát követ párhuzamosan.

Kényelmes Tradernek több ideje marad emberként létezni – család, hobbik, pihenés.

S ha mindenre jut idő, amit fontosnak tart, akkor a munka is magasabb értelmet kap a puszta pénzszerzésnél.

Egyértelmű, hogy amíg nem jutottunk el ide, addig útkeresés közben vagyunk!

A témánkhoz ajáljuk a következő videót!

Ezt a cikksorozatot a VestraCharts támogatja azzal a céllal, hogy a magyar tőzsdézők számára  megfizethető áron, magas minőségű kereskedési ismereteket és hasznos elemző-, kereskedő eszközöket mutasson be.www.vestracharts.hu

Ezt olvasta már?

Okostanterem-megoldást dolgozott ki a Vodafone »