-->

Tőzsdére készül a kínai techóriás

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kínai okostelefongyártó, a Xiaomi a Citic Securities-t, a Goldman Sachs-ot és a Morgan Stanley-t választotta közös ajánlattevőnek a tervezett tőzsdére lépéshez - írta a Teuters ai IFR-re hivatkozva.

A tőzsdére lépés 2018 második felében jöhet, és nagy valószínűséggel az év egyik legnagyobb kibocsátása lehet a technológiai szektorban.

A Reuters egy másik forrásra hivatkozva azt írta, hogy a Credit Suisse, a Deutsche Bank, a JPMorgan és két kínai intézmény várhatóan globális koordinátorokként kaphatnak szerepet a kibocsátásban (IPO - elsődleges forgalomba hozatal). A forrás azonban hozzátette, hogy a globális bankok szerepét még nem döntötték el teljesen, és semmiféle hivatalos mandátumot nem adtak semmilyen kínai banknak.

A Xiaomi szóvivője egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

Az okostelefongyártó nemrég azt közölte, hogy a 2017-es értékesítés akár 18 százalékkal is magasabb lehet az előzetesen várthoz képest. Úgy tűnik, hogy bejött a cégnek a nemzetközi terjeszkedés, Kínában ugyanis a hazai riválisokkal- az Oppo és a Vivo -  egyre nagyobb a verseny.

Mindenesetre a befektetők a nyereség és forgalom megugrását várják, és ez nagyban befolyásolhatja a cég értékeltségét is. 2014-ben még 46 milliárd dollárra becsülték a Xiaomi  cégértékét, de ha bejönnek a kedvező előrejelzések, akkor a 100 milliárd dolláros IPO sem lenne elképezhetetlen a szakértők szerint.

A várakozások szerint a cég a hongkongi tőzsdén léphet parkettre még ebben az évben. A részvénykibocsátás más kínai technológiai cégekre is kedvező hatással lehet, és dönthetnek ők is a tőkepiacra lépés mellett. Egyik jelöltként emlegetik a Lufax nevű céget, amely a Ping An biztosítási csoport vagyonkezelő platformját üzemeltető vállalat. A South China Morning Post szerint 60 milliárd dolláros cégérték mellett 6-9 milliárd dollárnyi részvénnyel jöhetnek ki a piacra.

Pénzügyi szakértők szerint a következő két évben akár 500 milliárd dollárnyi IPO-t is összehozhat a technológiai szektor a hongkongi és a New York-i tőzsdén, mert sokan szeretnének friss tőkéhez jutni a tapasztalható részvénypiaci lendületben.

Olvastad már? 2018 a befektetői eufória éve lehet
A globális pénzügyi válság óta nem mért szintre emelkedett 2017-ben az új tőzsdei kibocsátások száma. A fő felhajtóerőt az amerikai és a kínai kibocsátási aktivitás élénkülése adta.