Tőzsdére készül az MKB

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tőzsdére viszi részvényeinek 20-30 százalékos pakettjét az eszközértékben ötödik legnagyobb magyar kereskedelmi pénzintézet, az MKB Bank Zrt.

Balog Ádám, a pénzintézet vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy a részvényeket jövőre tervezik bevezetni a Budapesti Értéktőzsdére. A pakett méretéről és a kibocsátás pontos időzítéséről a tulajdonosok később hozzák meg a döntést.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

"Jelentős nagyságrendű kibocsátást tervezünk, amit én a magam részéről minél hamarabb, lehetőleg már 2019 elején le szeretnék bonyolítani" - közölte a vezérigazgató, hozzátéve, hogy mindenképpen kisebbségi pakett kibocsátásáról lenne szó.

Óvatos jövőépítés

A bank 2017-ben már sorban a második nyereséges évét zárta, miután a Bayerische Landesbank érdekeltségeként hat egymást követő évben szenvedett el veszteséget és a nemzetközi pénzügyi válság következményei miatt nagy összegű nem teljesítő hitelállományt halmozott fel. A magyar állam a pénzintézetet 2014-ben vásárolta meg a Bayerische Landesbanktól.

Az Európai Unió a bankmentést költségcsökkentési és kockázatkezelési feltételekhez, valamint az osztalékfizetés és külföldi devizában való hitelezés tilalmához, illetve egyes érdekeltségek értékesítéséhez kötötte.

Balog Ádám szerint az egyes esetekben 2020-ig érvényben lévő korlátozások is nagyban hozzájárultak a bank talpra állításához. "Mi a mérsékelt ütemű növekedésben hiszünk" - fogalmazott a vezérigazgató a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban, hozzátéve, hogy "óvakodunk mindentől, ami később fenntarthatatlannak bizonyulna".

Megvennék a Budapest Bankot?

Elmondta, hogy más magyar bankok felvásárlásnak a lehetőségével is foglalkoznak, bár erre az érvényben lévő korlátozások 2018 végéig még nem nyújtanak lehetőséget. Az egyik lehetséges akvizíciós cél a kormány által a GE Capitaltól 2015-ben megvásárolt Budapest Bank lehetne, amennyiben eladósorba kerül.

A vezérigazgató szerint az MKB kész partneri kapcsolatokat kiépíteni magán befektetési alapokkal, nyugdíjalapokkal, biztosító társaságokkal és pénzügyi technológiai cégekkel is.

Balog Ádám az interjúban leszögezte, hogy az MKB tulajdonosi struktúrája a legjobb garancia a kockázatos hitelezési gyakorlat elkerülésére. Közölte, a bank jól működik, prudens hitelezést folytat és a betétesek biztonságban tudhatják a pénzüket.

Ezt olvasta már?

Ismét az amerikai-kínai viszály alakítja a hangulatot »