Tőzsdére megy az ING biztosítási üzletága

| forrás:
mti/TF
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az ING csoport csütörtökön hivatalosan megerősítette, hogy hamarosan megkezdi a Hollandiában banki tevékenységet is folytató nemzetközi biztosítási és vagyonkezelő társaság, az NN Csoport tőzsdei bevezetését az Euronext amszterdami értéktőzsdére.

A nyilvános részvénykibocsátás a jelenleg az ING kizárólagos tulajdonában lévő NN Csoport meglévő törzsrészvényeit érinti.

Európát és Japánt már meghódították

Az NN Csoport a világ egyik vezető befektetési és biztosítási társasága, amely 18 országban, elsősorban Európában és Japánban rendelkezik erőteljes jelenléttel. Az NN csoportba tartozik a Nationale-Nederlanden, az ING Insurance Europe - ezen belül a magyarországi ING Biztosító Zrt. -, továbbá az ING Investment Management és az ING Life Japan.

Az ING már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a biztosítási és vagyonkezelő üzletágait önállóan kívánja működtetni, és a megújult ING csoport kizárólag banki tevékenységet folytasson.

A magyarországi ING Biztosító a jövőben NN Biztosító néven változatlan formában működik tovább, az NN Csoport tőzsdei bevezetése közvetlenül nem érinti a magyarországi ING Biztosító Zrt. ügyfeleit.

Az NN Csoport 2015-ben 175 millió euró osztalék kifizetését tervezi a 2014-es üzleti év eredményei után.

Önálló vállalattá válnának

A tervek szerint az ING Group az NN Groupban lévő érdekeltségeinek kisebbségi részét holland intézményi és magánbefektetők, illetve minősített, nemzetközi befektetők részére értékesíti a kezdeti nyilvános kibocsátás (IPO) keretében. A tervezett kibocsátás eredményeképpen az NN Group részvényeit bevezetik az amszterdami tőzsdére. Az ING Group 2015 decemberéig legalább az NN Group 50 százalékától, 2016. december 31-ig pedig a felmaradó résztől is megválik. Az NN Group nem bocsát ki új részvényeket; a befektetők az ING Group NN Groupban lévő részvényeit vásárolhatják meg. Az értékesített részvényekből származó bevétel az ING Groupot illeti meg.

Ralph Hamers, az ING vezérigazgatója elmondta, hogy az NN Csoport tőzsdei bevezetésével az ING tisztán banki tevékenységet végző társasággá válik. Az NN Csoport számára mindez azért fontos, mert így válhat önálló, az ING Csoporttól független vállalattá.

Ezt olvasta már?

Nem sok jóra számítanak az európai tőzsdéken »