-->

Trump bejelentése mozgatja a piacokat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai értéktőzsdék szerdán. A BUX 0,01 százalékkal gyengült keddi záró értékéhez képest.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,19 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,03 százalékos nyereségben, míg a párizsi CAC-40 index 0,03 százalékos veszteségben indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,14 százalékos pluszban nyitott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 3,65 pontos csökkenéssel, 37 160,90 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest tehát 0,01 százalékkal gyengült.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A befektetők hangulatát nagyban meghatározza, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette az iráni atommegállapodás felmondását. Kilencven, illetve 180 napon belül ismét érvényes lesz az atomalku keretében feloldott összes, Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó szankció, ha csak ez idő alatt nem sikerül új megállapodást kidolgozni.

Irán jelezte, hogy az amerikai döntés dacára egyelőre tartja magát az egyezményhez és kész folytatni a munkát a szerződést aláíró többi országgal.

Az eurót 1,1827 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda reggel kilenc órakor, napi szinten 0,32 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,44 százalékos pluszban, 76,68 dolláron, a WTI pedig 2,20 százalékos nyereségben, 70,58 dolláron forgott.

Hazai pálya

Iránykeresésre, a vezető részvények közül pedig a Magyar Telekom árfolyamának emelkedésére számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a piaci szakértők.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy a Magyar Telekom által kedden közzétett pozitív első negyedéves gyorsjelentés hatására a társaság részvényeinek emelkedésére számít.

A Magyar Telekom Nyrt. folytatódó tevékenységből származó nettó nyeresége az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladva 4,1 milliárd forinttal 8,9 milliárd forintra emelkedett 2018 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők 7 milliárd forint adózott nyereséget vártak.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője is pozitív árfolyamreakcióra számít a távközlési vállalat piacán.

A BÉT honlapján kedden közölt tájékoztatás szerint a Telekom 2018-ban éves szinten enyhén csökkenő, 600 milliárd forintos árbevételt, és nagyjából 190 milliárd forint EBITDA (kamatfizetés, adózás, és értékcsökkenési leírás előtti) eredményre számít változatlanul - írták.

Varga Zoltán az adatokról megjegyezte, hogy három éve nem kezdte ekkora bevétellel az évet a vállalat, emellett az EBITDA és az adózott eredmény is a vártnál kedvezőbb értéket mutatott.

Éves összevetésben javultak a Telekom számai, különösen a folytatódó tevékenységekből származó adózott eredményt illetően. A Magyar Telekom a várakozásoknak megfelelően nem módosított éves célkitűzésein - tette hozzá.

A többi vezető részvény gyengébben szerepelhet, bár a nyitás után elképzelhető egy kisebb pozitív korrekció. Az OTP árfolyama napokon belül elérheti a 10 500 forintos szintet, erre akár már a pénteki jelentés előtt sor kerülhet - ismertette kommentárjában az elemző.

Vegyes indexek Ázsiában

 Ázsiában és a csendes-óceáni régióban vegyesen alakultak a tőzsdeindexek szerdán. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,38 százalékos, a szöuli Kospi pedig 0,24 százalékos mínuszban, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,26 százalékos pluszban zárt.

A vezető sanghaji index 0,08 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést, a hongkongi Hang Seng viszont 0,26 százalékos mínuszban közelített a záráshoz.

Pirosban zárult a kedd

Mérsékelt veszteségben zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden. A frankfurti DAX-index 0,28 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,07 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,17 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A nap vesztese a milánói tőzsde volt, amelynek irányadó indexe 1,67 százalékkal esett a kormányalakítási bizonytalanságok miatt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,08 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,03 százalékkal nőtt, de az euróövezeti EuroStoxx50 0,22 százalékkal csökkent.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 376,78 pontos, 1 százalékos csökkenéssel, 37 164,55 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója az M1 aktuális csatornán elmondta, az európai börzéken negatív hangulat volt, szinte mindenütt 0 és 1 százalék közötti mínuszokat lehetett látni. A magyar piac 1 százalékos esésével a sereghajtók között volt.

Az egyik legrosszabbul teljesítő papír a Waberer's volt, amely kedden meglepően rossz gyorsjelentést publikált: míg tavaly az első negyedévben 4,4 millió euró nyereséget ért el, idén ugyanebben az időszakban 200 ezer euróra csökkent nyeresége. Ez sokkolta a befektetőket, 3,4 százalékkal esett a Waberer's árfolyama.

A szintén kedden jelentő Richter is visszaesésről adott számot, ami elsősorban devizahatások - a rubel, illetve a dollár gyengülése - miatt következett be. A visszaesés alatta maradt az elemzői várakozásoknak, tehát tulajdonképpen pozitív hír érkezett.

Voltak is emelkedések, többször is 5400 forint felé ment az árfolyam, de végül minimálisan alatta zárt, amivel mínuszba került a zárásra. A korábbi napok jelentős eladói nyomása ugyanakkor már kevésbé volt érzékelhető - tette hozzá.

A blue chipek közül a Mol zárt a legnagyobb veszteséggel. A Mol árfolyama 46 forinttal, 1,62 százalékkal 2790 forintra csökkent, 2,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 80 forinttal, 0,74 százalékkal 10 670 forintra esett, forgalmuk 5,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 4 forinttal, 0,88 százalékkal 453 forintra gyengült, forgalma 315,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,74 százalékkal 5360 forintra csökkent, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4193,54 ponton zárt kedden, ez 25,84 pontos, 0,61 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 2,75 ponttal, 0,01 százalékkal, 24 360,07 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 0,71 ponttal, 0,03 százalékkal csökkent, 2671,92 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,69 ponttal, 0,02 százalékkal erősödött, és 7266,9 ponton zárt.