Trump lépései miatt óvatosak a befektetők

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. A BUX még minimálisan erősögni tudott.

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,57 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,72 százalék eséssel kezdett.

Londonban 0,24 százalékkal csökkent az FTSE-100 index a nyitáskor, a frankfurti DAX index 0,51 százalékkal kezdett alacsonyabban, a párizsi CAC-40 index pedig 0,40 százalékkal esett. Madridban 0,65 százalék, Milánóban 0,20 százalék volt a nyitáskori indexcsökkenés.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 3,86 pontos emelkedéssel, 38 068,90 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest tehát 0,01 százalékkal erősödött.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Óvatosak a befektetők

A pénteki negatív irányzat kiváltó oka az amerikai-kínai kereskedelmi vitában ismét megmerevedni látszó amerikai álláspont lehet.

Donald Trump amerikai elnök ugyanis a kínai ellenintézkedésekre adott válaszul megemelt vámok kivetésének a mérlegelésével bízta meg az Egyesült Államok kereskedelmi megbízottját a már kilátásba helyezett tételen felül további 100 milliárd dollárnyi importforgalomra.

A kereskedelmi kapcsolatok elmérgesedésének a lehetősége a csütörtökön még emelkedő olajárakat is fordulatra kényszerítette.

Hazai pálya

A vasárnapi országgyűlési választások is szerepet játszanak abban, hogy nem várhatók nagyobb elmozdulások a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken a piaci szakértők szerint.

A vasárnapi választások nagy kockázatokat nem hordoznak a befektetők szempontjából, a kivárás jellemezheti a részvény- és kötvénypiacot - jegyezte meg Kiss Nicholas.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője sem számít érdemi elmozdulásokra, ő is úgy véli, hogy a befektetők kivárnak a vasárnapi országgyűlési választás előtt.

Erős volt a csütörtök

Nagy indexerősödés volt csütörtökön az európai értékpapírpiacokon. Az egy-másfél százalékos pozitív kezdés zárásra két-három százalékos nyereséggé duzzadt.

A páneurópai Stoxx 600 index 2,28 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 2,47 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,82 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést.

Londonban 2,25 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX-index 2,97 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 2,65 százalékkal erősödött. Milánóban 2,30 százalékkal, Madridban 2,34 százalékkal végzett magasabban a tőzsdeindex.

A legnagyobb nyereségeket a nyersanyagipari és vegyipari ágazatok részvényei érték el csütörtökön. 

Nagy menetelés Budapesten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 789,62 pontos, 2,12 százalékos emelkedéssel, 38 065,04 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 7,6 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Keresztyén Attila, az OTP Treasury senior értékesítője az M1 aktuális csatornán elmondta: enyhült, illetve kedvezővé vált a piacokon a korábbi rossz hangulat.

A magyar tőzsde is korrigálta a szerdai esést, a BUX pluszban nyitott, és tovább tudott emelkedni a nap folyamán. A vezető részvények közül az OTP és a Mol is több mint 2 százalékkal erősödött, de pluszban zárt a Richter és a Magyar Telekom is - jelezte a szakértő.  

A Mol 60 forinttal, 2,14 százalékkal 2864 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 290 forinttal, 2,57 százalékkal 11 590 forintra nőtt, forgalmuk 2,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,44 százalékkal 452 forintra emelkedett, forgalma 209,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 90 forinttal, 1,69 százalékkal 5420 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4025,08 ponton zárt csütörtökön, ez 76,73 pontos, 1,94 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Jó napja volt Amerikának is

Erősödéssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 240,85 ponttal, 0,99 százalékkal, 24 505,15 pontra emelkedett. 

Az S&P 500-as mutatója 18,14 ponttal, 0,69 százalékkal gyarapodott, 2662,83 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 34,45 ponttal, 0,49 százalékkal lett több, 7076,55 ponton zárt.

Kereskedők szerint az árfolyam-erősödés a korábban elszenvedett veszteségek korrekciója. A technológiai ágazat papírjait az elmúlt napokban-hetekben több tényező is nyomás alatt tartotta, közöttük a Facebook adatkezelési botránya miatt megrendült befektetői bizalom, Trump elnöknek az Amazon.com postaszolgálati gyakorlatát kipellengérező Twitter üzenetei, valamint az önvezető járműtechnológia piaci érettségével szemben felmerült kétségek.

A Facebook részvénye két és fél százalékkal, az Amazoné két százalékkal, a Netflixé másfél százalékkal erősödött. Az Alphabet részvény kezdeti emelkedés után fél százalékkal mínuszba csúszott. A félvezető-ipari részvényeket az Advanced Micro Devices részvényének kétszázalékos erősödése vezette feljebb. 

A technológiai papírok mellett az energiaipari papírok mutattak még kiemelkedő teljesítményt, de az S&P-500 indexben képviselt mind a 11 gazdasági ágazat árfolyammutatója erősödött.

Ezt olvasta már?

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek »