Új csúcson végzett a BUX

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden. A BUX emelkedéssel, új történelmi csúcson zárt.

Csak a Richter maradt le

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 254,22 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel új történelmi csúcson, 35 588,70 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 5 forinttal, 0,02 százalékkal, 22 305 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 221 forinttal, 2,47 százalékkal, 9170 forintra nőtt, forgalmuk 10,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,43 százalékkal, 471 forintra emelkedett, forgalma 375 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 16 forinttal, 0,23 százalékkal, 6959 forintra csökkent, forgalmuk 2,3 milliárd forintot ért el. A BUMIX 2293,72 ponton zárt kedden, ez 54,98 pontos, 2,34 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Európa nem találta az irányt

A londoni FTSE100 index 0,16 százalékos mínusszal, a frankfurti DAX-30 0,59 százalékos emelkedéssel, a párizsi CAC-40 mutató 0,44 százalékos plusszal fejezte be a napot.

Az európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 23 cent emelkedéssel, 48,52 dolláron állt.

Amerika menetel
Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,30 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index pedig 0,29 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója 0,51 százalék emelkedést jelzett.

Az OTP húzta a BUX-ot

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán kifejtette: a BUX jó teljesítménye mögött az OTP közel 2,5 százalékos emelkedése áll, amivel messze kilógott a sorból.

Emlékeztetett: a JPMorgan befektetési bank reggel 9860 forintról 12 ezer forintra emelte a bankpapír célárát. Ez már reggel lökést adott az árfolyamnak, ami egész nap kitartott. Ezzel sikerült a magyar bankpapírnak áttörnie a lélektanilag fontos 9000 forintos szintet, ahonnan a közelmúltban több esetben is lefordult. Most megnyílt a tér a 9420 forintos lokális csúcsig - tette hozzá. Az emelkedés a bankpapír jóval átlag fölötti forgalmával párosult.

Megkapta az enegdélyt a Pfizer

Megkapta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalomba hozatali engedélyét a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb, a meningococcus B elleni védőoltásra a Pfizer - közölte a vállalat kedden közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az EMA május 24-én engedélyezte a meningococcus B okozta megbetegedés ellen védelmet nyújtó készítmény forgalomba hozatalát, amellyel teljessé vált a Pfizer által forgalmazott, az agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló termékeinek köre.

A következő lépés az lesz, hogy a magyarországi patikákban is elérhetővé tegyék a vakcinát. A közlemény idézi Zsigmond Krisztinát, a Pfizer magyarországi vakcinaüzletágának igazgatóját, aki szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a magyarországi érdeklődés az agyhártyagyulladás elleni védőoltások iránt, amelyek egy ritka, gyors lefolyású és gyakran halálos kimenetelű megbetegedés elkerülésében nyújtanak hatékony védelmet.

A szakember úgy véli, azzal, hogy a két év alatti gyermekek számára ingyenes lett a meningococcus C megbetegedés elleni védőoltás, ez fontos lépés volt a védettség kiterjesztésében. Jelezték, a Pfizer eddig is folyamatos ellátást biztosított mindkét forgalomban lévő, meningococcus elleni oltóanyagából.