-->

Új laboratóriuma van a Richternek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Kósa Lajos, megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke és Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója ünnepélyes keretek között avatta fel a gyógyszeripari társaság új, Molekuláris Biológiai Laboratóriumát Debrecenben. A létesítmény átadása konzorciumi együttműködésben, a piaci versenyképesség növelése érdekében végzett, innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztés című, mintegy 4,89 milliárd forint összköltségvetésű pályázati projekt részeként valósult meg. A laboratóriumi infrastruktúra, valamint a műszaki eszközpark, mint részprojekt, teljes beruházási költsége megközelíti az 1,7 milliárd forintot, melyből a támogatás mértéke 713 millió forintot tesz ki.

Mire lesz jó a projekt?

A Richter Gedeon Nyrt. a pályázati projekt keretében megvalósuló kutatásának eredményeként, olyan K+F technológiák kifejlesztését tervezi a debreceni laboratóriumban, amelyek jelentősen hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszerek hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Az itt kifejlesztendő bioszimiláris fehérjekészítmények ára az eredeti készítményekhez képest várhatóan kedvezőbb lesz, így a célcsoport számára - mely elsősorban az európai daganatos- és autoimmunbetegségekben szenvedő betegek - szélesebb körben is elérhetővé válhat.

„A Richter stratégiai célja egy olyan komplex és versenyképes biotechnológiai termékvonal létrehozása, amelynek segítségével magas szellemi hozzáadott értéket képviselő készítményekkel bővítheti termékportfólióját” - mondta el köszöntőjében Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

„A most átadott Molekuláris Biológiai Laboratórium átadásával egy újabb jelentős lépést tettünk abba az irányba, hogy nemzetközi szinten is versenyképessé tegyük a hazai biotechnológiai gyártást, mely egyúttal nagymértékben hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez is” – mutatott rá a beruházás jelentőségére Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke.

Debrecen szerepét is kiemelték

A beruházás sikeres megvalósításában jelentős szerepe volt annak a kiváló szakmai együttműködésnek, amely a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, valamint a Richter Gedeon Nyrt. között valósult meg az elmúlt években. Csakúgy, mint a Richter 2012-ben történt, debreceni biotechnológiai üzemének átadása során, ezúttal is példaértékű volt az a támogatás, amelyet nyújtottak a Társaság számára.

Forrás: Richter

„2012-ben a kormány 1,4 milliárd forinttal támogatta a Richter Gedeon Nyrt. debreceni üzemének létrehozását. Büszkeséggel tölt el látni, hogy a kormánytámogatás jól hasznosult és egy újabb fejlesztés szolgálja a cég és egyben a város, valamint az ország gazdasági erősödését” – hangsúlyozta Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter az átadó ünnepségen.

Az eseményen beszédet mondott Dr. Papp László, Debrecen város polgármestere is, aki kiemelte: „Debrecen elkötelezett a magas hozzáadott értékű iparágak mellett. Nagy megtiszteltetés, hogy a Richter Gedeon Nyrt. úgy döntött, hogy fejleszti debreceni biotechnológiai gyárát. Az újabb beruházással nemcsak a cég versenyképessége, de Debrecen gazdasági vonzereje is nő.”

A Richter Gedeon Nyrt. versenyképességének hosszú távú fenntartásához elengedhetetlen a magas színvonalú K+F tevékenység biztosítása. A Társaság folyamatosan törekszik a magyarországi egyetemekkel és kutatóhelyekkel való szoros együttműködésre annak érdekében, hogy a magasan képzett szakemberek itthon tartása mellett, további, innovatív és elérhető árú terápiákat biztosíthasson a lakosság számára.